Bekijk het origineel

Russische zakenman dood aangetroffen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Russische zakenman dood aangetroffen

Rozenbaoum was informant van Van Traa

2 minuten leestijd

OIRSCHOT/HELMOND (ANP) - De 34-jarige man die gisteren dood werd aangetroffen in zijn woning aan de Bestseweg in Oirschot is de Russische zakenman Vadim Rozenbaoum, zo heeft een politiewoordvoerder in Helmond gisteren bevestigd.

De man had bij de politie eerder aangifte gedaan van bedreiging. De woordvoerder wil vooralsnog niets kwijt over de doodsoorzaak. De politie BrabantZuidoost heeft gistermiddag een speciaal rechercheteam op de zaak gezet. Een man die bij het slachtoffer logeerde trof het slachtoffer gisterochtend levenloos aan in bed.

Rozenbaoum vocht al jaren tever geefs voor een verblijfsvergunning. maar die werd hem geweigerd. In het dagblad Trouw, waarmee hij veel contact had, zei hij op 27 februari het spijtig te vinden als hij en zijn gezin (vrouw en twee kinderen) Nederland moesten verlaten. De krant wees er in dat artikel op dat hij in Nederland nog steeds werd achtervolgd door zijn vroegere Russische vijanden.

Hij en de politie hebben volgens de krant een bandopname waaruit blijkt dat de Russische communistische partij een belangrijke rol heeft gespeeld bij het Nederlands besluit hem geen permanente verblijfsvergunning te verlenen. Hij liet weten te worden afgeperst door de Russische maffia.

Rozenbaoum, Moskoviet van joodse afkomst, was directeur en aandeelhouder van Lorit Trade BV in Venlo. Daar wilde vandaagniemand van de directie commentaar geven.

Dat Rozenbaoum, die in 1994 naar Nederland vluchtte, doelwit was van Russische criminelen werd volgens hem goed duidelijk toen na vergaande intimidatie door de Russische maffia in Moskou directeur V. Titov van een van zijn Russische firma’s voor de deur van zijn huis werd doodgeschoten. Een maand daarvoor werd Rozenbaoums vader in Moskou doodgestoken. Volgens bronnen van de krant was deze moordaanslag bedoeld om Rozenbaoum naar Moskou te lokken, maar „ik betaal die criminelen nooit”, zei hij.

Weigeren

Zes maanden geleden vroeg Rozenbaoums advocaat mr. F. Tripels uit Maastricht de politie om bescherming voor zijn cliënt. Duidelijk was dat de Russische maffia, c.q. de communistische partij („het is daar één pot nat”), het niet meer bij bedreigingen zou laten. Politie en CRI waren daarvan op de hoogte. Rozenbaoum zou zeker worden vermoord. „Hij hield er rekening mee dat dit elk moment kon gebeuren”, daar hij bleef weigeren steekpenningen te betalen, aldus Tripels.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Russische zakenman dood aangetroffen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken