Bekijk het origineel

Zuid-Vietnamese ex-militair in politiek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zuid-Vietnamese ex-militair in politiek

2 minuten leestijd

HANOI (AFP) - Drie onathankelijke kandidaten, onder wie een vroegere soldaat uit het door de Amerikanen gesteunde Zuid-Vietnamese leger, zijn vorige week in het parlement van Vietnam gekozen. Dat hebben regeringsfunctionarissen in Hanoi meedeeld.

Tran Thanh Trai, nu een bekende arts, werd met 83,91 procent van de stemmen gekozen in een district in Ho Chi Minhstad, de vroegere Zuid-Vietnamese hoofdstad Saigon. Hij kreeg meer stemmen dan de andere kandidaten, zoals vice-premier Phan Van Khai.

De Vietnamezen gingen 20 juli naar de stembus. De 664 kandidaten die zich kandidaat hadden gesteld, hadden allen de goedkeuring van de Communistische Partij, de enige toegestane partij in Vietnam. Van hen waren 112 kandidaten geen lid yan deze partij, een record sinds het begin van het communistische regime in het Aziatische land.

Volgens de functionarissen hebben 342 „van de 450 nieuwe parlementiërs nog niet eerder in de volksvertegenwoordiging zitting gehad. Bijna 120 vrouwen, 78 vertegenwoordigers van etnische minderheden en 384 leden van de Communistische Partij zijn gekozen. Onder de nieuwe parlementariërs zijn ‘de bekende advocaat Ngo Ba Thanh en de 86-jarige katholieke bisschop Vuong Dinh Ai.

Volgens de regeringsfunctionarissen heeft-99,59 procent van de ruim 43 miljoen kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht, al werd de gang naar de stembus in sommige gebieden door overstromingen bemoeilijkt.

Het nieuwe parlement, dat tweemaal per jaar een maand lang vergadert, heeft als eerste taak een nieuwe president en premier te benoemen. De 76-jarige president Le Due Anh en de twee jaar jongere premier Vo Van Kiet hebben hun aftreden aangekondigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Zuid-Vietnamese ex-militair in politiek

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken