Bekijk het origineel

„Toerisme verstoort zondagsrust Elspeet”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Toerisme verstoort zondagsrust Elspeet”

Vakantiegangers beïnvloeden sfeer Veluwe

2 minuten leestijd

APELDOORN - Byna 40 procent van de inwoners van Uddel en Elspeet vindt dat de zondagsrust in de dorpen steeds meer wordt verstoord door het toerisme. Ongeveer een kwart van de bevolking vermoedt dat de eigen sfeer van de dorpen verdwijnt door de komst van veel recreanten en toeristen.

Dat blijkt uit een onderzoek naar de de leefbaarheid in de agrarische enclave Elspeet-Uddel-Garderen-Speuld, dat werd uitgevoerd door vijftien studenten van de Landbouwuniversiteit Wageningen in opdracht van de provincie Gelderland. In totaal werkten 350 respondenten mee aan het onderzoek.

De inwoners hebben sterk de indruk dat de toegankelijkheid van de bossen voor auto’s minder is geworden (91 procent), dat de toeristen steeds meer komen om van de natuur te genieten (68 procent), dat het steeds drukker wordt in de dorpen (55 procent) en dat de wachttijden in de winkels langer zijn geworden in het hoogseizoen (49 procent). Bijna 20 procent van de bevolking zet hier tegenover dat dankzij het toerisme de werkgelegenheid is toege nomen

Ongeveer de helft van de ondervraagden waardeert de aanwezigheid van toeristen (heel) positief. Toch worden ook kanttekeningen geplaatst. Iemand merkte op: „Op de campings stoort men zich niet aan de zondagsrust. Die mensen komen uit Rotterdam en Utrecht en gaan rustig op zondag een schuurtje timmeren”.

Het overgrote deel van de inwoners (80 procent) zegt het behoud van de zondagsrust en godsdienstige normen en waarden hoog in het vaandel te hebben.

Volgens drs. J. W. te Kloeze van de vakgroep sociologie zijn de resultaten van het onderzoek geen wereldnieuws. „Er is echter nooit onderzocht in welke mate de bewoners positief of negatief tegenover de gevolgen van het toerisme stonden. Die getallen hebben we nu wel”.

Toelichting

Wat er precies met de onderzoeksgegevens gaat gebeuren, kon Te Kloeze nog niet zeggen. „Mogelijk heeft de opdrachtgever nog aanvullende acties in petto. Ook worden de resultaten in het najaar toegelicht op een bijeenkomst in Uddel”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

„Toerisme verstoort zondagsrust Elspeet”

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken