Bekijk het origineel

Wereldwijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wereldwijd

4 minuten leestijd

Deserteurs

MOSKOU (AP) - In de afgelopen vijfjaar zijn meer dan 4000 soldaten uit het Russische leger gedeserteerd, zo heeft het persbureau Interfax gisteren gemeld. De afgelopen week alleen al lieten meer dan 230 soldaten hun eenheden in de steek, zo vernam Interfax van bronnen bij het ministerie van defensie. Het bericht vermeldde niet hoeveel gedroste soldaten zijn gepakt of zich uit eigen beweging weer bij hun eenheid hebben gemeld. De Russische strijdkrachten verkeren in een crisis wegens geldgebrek van de overheid. Soldaten moeten maanden wachten op hun soldij en op hun rantsoenen wordt beknibbeld.

Ontslag

WASHINGTON (AP) - De chefstaf van de Amerikaanse luchtmacht, generaal Ronald Fogleman, heeft gisteren zijn ontslag ingediend, onder meer door een conflict over de terroristische aanslag in Saudi-Arabië die vorig jaar aan negentien leden van de- Amerikaanse luchtmacht het leven kostte. Het was algemeen bekend dat Fogleman had gedreigd op te stappen als luchtmachtgeneraals zouden worden gestraft voor de slechte beveiliging van het appartementencomplex in Saudi-Arabië, waar op het moment van de aanslag op 25 juni vorig jaar veel Amerikaanse luchtmachtleden verbleven.

Kwestie-Cyprus

NICOSIA (RTR/ANP) - De leiders van de Grieks- en de Turks-Cyprioten hebben elkaar gisteren in Nicosia ontmoet om de crisis op het gedeelde eiland te bespreken. President Glafcos Klerides en de Turkse leider Rauf Denktash spraken af nog deze week verder te praten.. Klerides en Denktash kwamen in het huis van VN-gezant Feissel bijeen om een aantal humanitaire kwesties te bespreken. Feissels woning bevindt zich in de VN-bufferzone die het Griekse en het Turkse deel van de stad scheidt. Het gesprek duurde 80 minuten en wordt donderdag voortgezet. Daarna is een volgende top medio augustus in het Zwitserse Montreux voorzien.

Rondreis

SARAJEVO (DPA/AFP) - De Britse minister van buitenlandse zaken, Robin Cook, is gisteravond in Sarajevo gearriveerd. De bewindsman zou vandaag in de Bosnische hoofdstad afzonderlijke gesprekken voeren met de drie leden van het collectieve staatspresidium, de moslim Alija Izetbegovic, de ÏCroaat Kresimir Zubak en de Serviër Momcilo Krajisnik. Vervolgens reist Cook naar de Noordwest-Bosnische stad Banja Luka voor een ontmoeting met Biljana Plavsic, de presidente van de Republika Srpska, de Servische entiteit binnen BosniëHerzegovina. Morgen reist Cook naar Kroatië.

Geveeld in Algerije

ALGIERS (RTR/AFP) - Een gewapende groep van enige tientallen mannen heeft in de nacht van zondag op maandag 44 mensen afgeslacht in een wijk in de plaats Larba, 35 kilometer ten zuiden van Algiers. Dat meldden inwoners. Officiële bevestiging was er tot gisteravond niet. De bende sneed de slachtoffers de keel door, stak huizen in brand of wierp handgranaten naar binnen en schoot vluchtenden dood. De actie werd toegeschreven aan moslimfundamentalisten. In zes dagen tijd hebben zij op deze wijze al zeker 142 dorpelingen omgebracht.

Grensincidenten

LAHORE (AP) - Bij een gevecht tussen troepen die de grens tussen India en Pakistan bewaken zijn zondagavond vier Indiase militairen gedood. Dat heeft het Pakistaanse leger gisteren bekendgemaakt. De Pakistaanse grenswachten openden het vuur op hun Indiase collega’s nadat een Pakistaanse boer die op zijn akker aan het werk was, door de Indiërs was neergeschoten, zo zeiden de Pakistanen. De Pakistaanse militairen beweerden ook dat India duizenden extra militairen ter versterking naar het grensgebied, had gestuurd.

Documenten

ZURICH (AP) - De grootste Zwitserse bank, UBS, heeft gisteren erkend dat de documenten die eerder dit jaar door een nachtwaker van de papiervernietiger werden gered, mogelijk betrekking hebben op bezittingen die Duitse joden ten tijde van het nazi-bewind moesten verkopen. UBS beweerde eerder dat de documenten geen verband hielden met slapende rekeningen en financiële transacties van holocaustslachtoffers. Joden werden door de nazi’s gedwongen bezittingen tCi verkopen voor een prijs die ver onder de werkelijke waarde lag. Mogelijk geven de meegenomen documenten inzicht in de rol die Zwitserse banken daarbij hebben gespeeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Wereldwijd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken