Bekijk het origineel

Opgemerkt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Opgemerkt

3 minuten leestijd

Koeiengriep

In het RD van 21 juli werd ik bij het lezen van een artikel over vaccinatie tegen koeiengriep (ibr) weer eens geconfronteerd met de door mij, bijbels gezien, steeds minder begrepen bezwaren tegen vaccinatie.

Het belangrijkste argument van tegenstanders van vaccinatie bij mens of dier is de stelling dat vaccinatie in strijd zou zijn met Gods voorzienigheid. De heer A. M. van den Top stelt dat ziekten een besturing van God zijn. Akkoord, maar geldt dat niet evenzeer voor gezondheid, genezing en preventie, door hygiëne of vaccinatie?

Wanneer men over dit argument goed nadenkt, valt op dat in deze opvatting ten diepste heel klein van God gedacht wordt. Zou de Heere immers machteloos staan als de, mens denkt zonder Hem te kunnen leven? Als men trouwens consequent zou doorredeneren, is het gebruik van geneesmiddelen en van medische hulp in het algemeen in feite evenzo een motie van wantrouwen tegen Gods almacht en voorzienigheid. De Heere heeft toch immers onze hulp niet nodig als Hij een mens of dier wil genezen. Dat veel mensen denken dat het menselijk vernuft God overbodig maakt is waar, maar dat kan voor een gelovige toch nooit een reden zijn om met die dwaasheid mee te gaan!

Een confrontatie met vele besmettelijke ziekten leidt -indien men er niet aan overlijdt- tot een natuurlijke weerstand, die niet anders is dan een natuurlijke vaccinatie. Deze onderscheidt zich in effectiviteit doorgaans niet van een -veelal veiliger- kunstmatige vaccinatie.

Bij de ontdekking van de mogelijkheid om door een kunstmatige vaccinatie een ernstige -soms dodelijke- ziekte te voorkomen, is. er vóór alles reden om God te danken voor Zijn genade dat Hij het menselijk verstand zo geleid heeft dat de mens de door God in de natuur gelegde mogelijkheid ontdekte om veel leed en rouw te voorkomen.

In het RD van 23 juli stond een artikel over de decimering, wereldwijd, van het aantal poliogevallen in minder dan tien jaar dankzij een intensief vaccinatieprogramma. Zouden we God daarvoor niet in de eerste plaats moeten danken? Wij mogen (of moeten?) deze zegeningen gebruiken om ons lichaam als tempel van de Heilige Geest met de door God vereiste zorg te omringen. G. H. de Kruijf, apotheker

Kerkeinde 28 4254 LD Sleeuwijk

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Opgemerkt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken