Bekijk het origineel

Duitse militairen dichten gaten in dijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Duitse militairen dichten gaten in dijk

Kohl bezoekt rampgebied; nieuwe vloedgolf verwacht

3 minuten leestijd

HOHENWUTZEN/POTSDAM (DPA) - In het noordelijke gedeelte van de laagvlakte Oderbruch, tussen Hohenwutzen en Neurüdnitz, hebben honderden militairen kunnen voorkomen dat een dijk door waterdruk bezwijkt. Bondskanselier Kohl bezocht vanochtend het door watersnood getroffen gebied langs de rivier de Oder aan de grens met Polen.

De militairen slaagden er bij Hohenwutzen in de gaten in de dijk, die onderin dreigde te breken, te dichten met zandzakken, die door negen helikopters werden aangevoerd. Het ministerie van binnenlandse zaken van de Duitse deelstaat Brandenburg wil koste wat kost een dijkdoorbraak voorkomen. Met behulp van 200.000 zandzakken moet de kwetsbare waterkering in de bocht van de Oder bij Hohenwutzen worden versterkt. De crisisstaf verwacht vanavond een nieuwe vloedgolf, waardoor de waterstand naar verwachting met zo’n tien centimeter zal stijgen.

Bondskanselier Kohl onderbrak vandaag zijn vakantie en stelde zich in Bad Freienwalde in het noorden van het gebied, waar inmiddels 5000 mensen hun woningen hebben verlaten, op de hoogte van de situatie. Kohl sprak bij aankomst de bewoners van het gebied moed in. Hij zei dat hij zelf niet bij machte is het water naar de zee te dragen, maar hij zegde de inwoners toe dat de regering hun alle mogelijke hulp zal verlenen als het water is gedaald.

Kohl bezocht eerder al Frankfurt an der Oder. Minister Borchert van landbouw zegde gisteren in het rampgebied de boeren „snelle en onbureaucratische hulp” toe.

Evacuatie

De Oderbruch is een zestig kilometer lang en zo’n tien kilometer breed gebied ten noorden van Frankfurt an der Oder. De streek, die in de achttiende eeuw werd ingepolderd, ligt voor een groot deel onder het niveau van de Oder. Als de dijken doorbreken, overstroomt een veel groter gebied dan in de Ziltendorfer Niederung ten zuiden van Frankfurt, die al dagenlang blank staat.

In totaal maken 20.000 mensen zich op voor evacuatie uit de Oderbruch. Eerder moesten reeds zo’n 3000 mensen het gebied verlaten. Zeker 14.000 reddingswerkers zijn voortdurend bezig de dijken aan de Oder met zandzakken te versterken. Zestig zwakke plekken zijn inmiddels verstevigd maar er komen er steeds meer bij.

„De dijken vergaan waar we bij staan”, zei de leider van de crisisstaf in de Brandenburgse hoofdstad Potsdam. Er worden vliegtuigen met infraroodcamera’s ingezet die moeten na gaan hoe doorweekt en zwak de dijken zijn. De reddingswerkers willen nu een oude dijk aan de vroegere Oderloop met drie meter verhogen. Daarvoor zijn een miljoen zandzakken, grind en schotten nodig.

Zandzakken

Het Duitse leger heeft 810.000 lege zandzakken in Nederland besteld. De zakken zijn de afgelopen nacht geleverd en worden in Duitsland met zand gevuld. Reddingswerkers in het oosten van Duitsland hebben een schrijnend gebrek aan zandzakken waarmee ze de dijken in het gebied versterken.

Verder naar het zuiden in Frankfurt zakte het waterpeil negen centimeter in 24 uur tijd, nadat het zondag de recordstand van 6,57 meter had bereikt. Aan de Poolse zijde in Slubice is de situatie nog steeds gevaarlijk.

De watermassa baant zich nu een weg naar de Oostzee en bedreigt plaatsen aan de bovenloop van de Oder. Maar in het zuiden verwachten de autoriteiten een nieuwe vloedgolf vanuit Polen, die vanavond wordt verwacht bij Ratzdorf, waar de Oder en de Weichsel samenkomen.

De waterschade in Polen, Tsjechië en het oosten van Duitsland kan tot meer dan II miljard gulden oplopen, aldus het verzekeringsbedrijf Münchener Rückversicherung. De verzekering dekt naar schatting maar 10 procent van de schade.

Zie ook pag. 9: “Wateroverlast in Midden-Europa”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Duitse militairen dichten gaten in dijk

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken