Bekijk het origineel

NEIT BIJ BROOD ALEEN

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

NEIT BIJ BROOD ALEEN

4 minuten leestijd

Na zessen

Waar gebeurd, op de bedieningsafdeling van een supermarkt. Bij het vlees staan een paar mensen te wachten, minuten lang. Een verkoopster is nergens te bekennen. Het personeel achter de vleeswaren en bij de kaas heeft nauwelijks iets omhanden, mar negeert de wachtrij bij het vlees. Als een chef sommeert de slagerijklanten te gaan helpen, voldoen ze daaraan schootvoetend. Ook wel begrijpelijk. Een mevrouw die varkenshaasjes wil, moet ze eerst zelf aanwijzen...

De ruimere winkelopeningstijden in combinatie met de nog bestaande toeslagen voor onregelmatig werk kunnen winkeliers voor lastige dilemma’ s stellen. In de praktijk wordt er vaak voor gekozen om in de extra uren gebruik te maken van flexibele arbeidskrachten. Vaak zijn dat scholieren of studenten. Die zijn relatief goedkoop, maar uit de aard der zaak hebben ze minder kaas gegeten van het werk in de detailhandel. Dat kan nadelig zijn voor een onderneming die juist zo haar best doet om aan te sluiten bij de wensen van de klant.

Gevolgien

In verband met de verruiming van de winkeltijden is veel gesproken over de komst van een 24-uurseconomie, waarbij het onderscheid tussen de dagen van de week en de uren van de dag steeds meer zal vervagen. Liberale politici lijken nogal gecharmeerd van zo’ n samenleving. Anderen hebben grote bedenkingen, op religieuze maar ook op sociale gronden. Het is de vraag in hoeverre er in Nederland op dit moment al sprake is van zo’ n economie. De verruiming van de winkeltijden is tot nu toe de grootste ’ slag’ die is geslagen. Iri de praktijk wordt van de extra uren nog niet op overweldigende schaal gebruikgemaakt.

Niettemin moeten de gevolgen voor de toekomst niet worden onderschat. In veel steden zijn de winkels nu al een keer per maand op zondag open. Het lijkt erop dat in de desbetreffende plaatsen steeds meer ondernemers hiervan gebruikmaken. In een enquête onder supermarktondememers sprak een meerderheid onlangs uit te verwachten dat binnen een paar jaar ook hun winkels op zondag open zullen zijn. De in gang gezette ontwikkelingen hebben ook nu al ingrijpende gevolgen. Het dilemma van de supermarktondernemer die wel graag langer open wil zijn maar daarvoor niet te veel kosten wil maken, is daarvan een gevolg. Een vakbondbestuurder signaleerde onlangs al een duidelijk effect op de werkgelegenheid. Het aantal flexibele werknemers in de detailhandel is het afgelopen jaar toegenomen, terwijl het aantal mensen met een vast contract daalde.

Normaal

Wat arbeidsvoorwaarden betreft, lijkt er vanuit het oogpunt van de voorstanders van een flexibeler werkweek vorige week een horde te zijn genomen. Supermarktpersoneel krijgt na 1 oktober geen toeslag meer uitbetaald als. ze tussen zes en zeven uur ’ s avonds werken. Arbeid op die uren is inmiddels normaal geworden, zo luidt de motivatie. Er bestaat overigens een algemene tendens om de toeslagen voor onregelmatig werk af te schaffen of op z’ n minst naar beneden te schroeven. Dat maakt de uren buiten de periode van negen tot vijf goedkoper. Daardoor kan het aantrekkelijker worden om op die tijden, door te gaan met de werkzaamheden.

Tot nu toe vermeldt de cao voor de detailhandel een onregelmatigheidstoeslag van 33 procent voor de periode van zes tot negen. Daarna moet zelfs de helft extra worden betaald. Dat gaf juist aan dat werk na zessen voor het personeel extra belastend is. Door de veranderende, winkeltijden is dat idee kennelijk geleidelijk aan veranderd. Voor het supermarktpersoneel hoeft deze maatregel in financieel opzicht geen achteruitgang te betekenen. Er staat namelijk een loonsverhoging van 1 procent tegenover. En het afschaffen van de toeslag maakt het voor de ondernemer aantrekkelijker om het vaste personeel in de avonduren in te roosteren. Dat is dus goed voor de service naar de klanten toe.

Hond in de pot

Een logisch verhaal, maar de vraag is gerechtvaardigd of het supermarktpersoneel zelf ook vindt dat het niet uitmaakt of j e ingeroosterd bent tot zes of tot zeven uur. Er zijn situaties denkbaar waarin dat wel degelijk verschil maakt. In heeerste geval ben j e misschien nog net op tijd voor het eten, in het tweede vind j e hond in de pot of een restje in de magnetron. Ook valt te vrezen dat de redenering voor de afschaf van de toeslag voor werk tussen zes en zeven uur, op termijn ook voor andere uren en bijvoorbeeld de zondag zal worden gehouden. Kleine veranderingen hebben wel vaker grote gevolgen.

Geertje Otten, redactie economie

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

NEIT BIJ BROOD ALEEN

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken