Bekijk het origineel

Conflict over oliebronnen in Kaspische Zee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Conflict over oliebronnen in Kaspische Zee

2 minuten leestijd

MOSKOU (KRF) - Rusland en Azerbeidzjan moeten een streep zetten door hun akkoord over de ontwikkeling van het Kyapaz-oüeveld in de Kaspische Zee. Zo niet, dan zal Turlcmenistan het overi g over de lale status van de binnenzee verder boycottea

Dat dreigement heeft de Turkmeense president Saparmoerad Niyazov gisteren geuit. Daarmee zouden de verhoudingen in de regio rond de Kaspische Zee, die grote hoeveelheden ohe en gaS herbergt, wel eens heel anders kunnen komen te liggen.

Het staatshoofd van Turkmenistan is vooral ontstemd omdat zijn land niet is gekend in het akkoord tussen de Azeri’s en de Rijssen over het Kyapaz-veld, dat naar zijn mening op Turkmeens grondgebied ligt.

Een Russische delegatie onder leiding van vice-premier Valeri Serov is momenteel in de Turkmeense hoofdstad Asjchabad. Moskou tracht de zaak in eerste instantie enigszins te sussen, door erop te wijzen dat de overeenkomst niet is ondertekend door de regering maar door de particuliere olieconcerns Lukoil en Rosneft. Een formeel standpunt moet Rusland nog formuleren.

Het jongste conflict staat niet op zich. De vijf landen rond de Kapische Zee -Rusland, Kazachstan, Turkitienistan, Azerbeidjzan en Iran- liggen al langer met elkaar overhoop over de verdeling van de rijkdommen van de zee. Rusland en Iran houden vast aan hun standpunt dat de opbrengsten gelijkelijk over de vijf aangrenzende landen moeten worden verdeeld. Zij stuiten op hevige weerstand van Kazachstan en Azerbeidzjan, die de grootste velden ontdekt hebben. Zij eisen dat vijf sectoren de zeebodem verdelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Conflict over oliebronnen in Kaspische Zee

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken