Bekijk het origineel

Chileense scholen dicht wegens verstikkende smog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Chileense scholen dicht wegens verstikkende smog

2 minuten leestijd

SANTLGO (RTR) - De Chileense autoriteiten hebben gisteren drastische maatregelen genomen om de verstikkende smog in de hoofdstad Santiago terug te dringen. Scholen en fabrieken gingen dicht en auto’s zonder katalysator mochten de weg niet op.

Bijna een miljoen kinderen van kleuterklassen én lagere scholen hoefden gisteren niet naar school. Dit moest ertoe leiden dat het autoverkeer, een van de voornaamste bronnen van de luc|itvervuiling, met 30 procent werd teruggedrongen.

Ook veel auto-eigenaars konden thuisblijven. In totaal 200.000 auto’s die volgens de registratie geen katalysator hebben, een kwart van het totale wagenpark van de stad, moesten aan de kant blijven. Verder zijn meer dan 120 fabrieken gesloten, en is het gebruik van schoorstenen en open haarden verboden. De maatregel kost de overheid 1,2 miljard gulden.

Gedurende de winter op het zuidelijke’halfrond hangt vaak een grauwe sluierwolk boven Santiago, als gevolg van het verkeer en de uitstoot van vele fabrieken. Omdat de stad in een vallei ligt, omringd door bergen, blaast de wind de vervuiling niet weg.

De toestand is dit jaar nog erger omdat er de laatste weken geen regen is gevallen die de smog kan wegspoelen. De afgelopen dagen zijn -honderden kinderen en bejaarden met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gegaan. De christen-democratische regering kondigde zaterdag al maatregelen aan, maar die gaan artsen, milieuactivisten en de oppositie niet ver genoeg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Chileense scholen dicht wegens verstikkende smog

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken