Bekijk het origineel

Roep om Europese regels in vliegshows

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Roep om Europese regels in vliegshows

CDA wil richtlijnen voor veiligheid

2 minuten leestijd

OOSTENDE (ANP) - Het CDA wil dat de Europese Commissie regels voor vliegshows in kaart brengt naar aanleidh van de ramp zaterdag in Oostende. Europarlementariër Comelissen zei gisteren dat de Commissie moet zorgen voor Europese richtleneninzake de veiligheid.

Vlaams regionaal verkeersminister Baldewijns heeft inmiddels een onderzoek gelast naar de haalbaarheid van luchtvaartdemonstraties op civiele vliegvelden. Buiten het ongeluk is ook de toenemende drukte op de luchthaven van Oostende een argument om in de toekomst geen shows meer te houden.

De wereld van de vliegshows leeft verder, zo bleek. Nadat zondag een spektakel op een Belgische luchthaven werd gehouden, dromde het publiek gisteren samen in Den Helder voor een show. Het evenement verliep zonder problemen.

Bij de ramp in Oostende, waarbij negen mensen om het leven kwamen, vloog het Jordaanse stuntvliegtuig tegen alle regels in boven het publiek. Dat is gisteren vastgesteld. Onderzoek moet nu uitwijzen of de piloot, de 28jarige Omar Hani Bilal, een fout heeft gemaakt of dat technische of medische problemen hebben geleid tot de ramp. De vlieger was een van de doden.

Technisch onderzoek

Stuntvliegtuigen moeten, afhankelijk van hun grootte, op grond van de Belgi sche wet 100 tot 250 meter uit de buurt van toeschouwers blijven. De Belgische minister van binnenlandse zaken Van de Lanotte verwacht tegen half augustus de eerste resultaten van het technisch onderzoek.

Jordanië heeft gevraagd aan dit onderzoek te mogen meewerken. Bij het onderzoek wordt gebruikgemaakt van video-opnamen en cassettes met gesprekken tussen piloot en vluchtleiding. Deskundigen bekijken ook de weersomstandigheden. Kort voor de vlucht van het Jordaanse toestel begon het te regenen. Het is de verantwoordelijkheid van een door de organisatie aangewezen vluchtdirecteur om te bepalen of stunts dan nog mogen doorgaan. Van de 57 gewonden verblijven er nog 23 in ziekenhuizen in en rond Oostende. Eén verkeert er in levensgevaar. Een deel van de 22 overigen heeft langdurige medische begeleiding nodig. De negen doden krijgen afzonderlijke begrafenissen. Er volgt geen nationale herdenkingsplechtigheid.

Vorig jaar werd de subsidie aan het Oostendse vliegspektakel stopgezet. De Belgische bewindsman Van de Lanotte, zelf afkomstig uit de badplaats, blijkt bij leger en luchthavenleiding te hebben bemiddeld om het evenement dit jaar doorgang te laten vinden. Volgens de vice-premier is de vliegshow niet alleen een belangrijk promotiemiddel voor de luchthaven van Oostende, maar ook de belangrijkste toeristische trekpleister in de regio.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Roep om Europese regels in vliegshows

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken