Bekijk het origineel

ABC zendt beelden uit van proces Pol Pot

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

ABC zendt beelden uit van proces Pol Pot

Een vermoeid ogende, oude man

3 minuten leestijd

WASHINGTON (AFP/DPA/RTR) - Het Amerikaanse tv-station ABC heeft gisteravond exclusieve beelden meezonden van Pol Pot tijdens zijn proces. Het zijn de eerste tv-beelden van de Cambodjaanse ex-dictator sinds achttien jaar. Pol Pot is in een showproces in een dorp in het noorden van het Aziatische land tot levenslang veroordeeld.

De beelden, van goede kwaliteit, laten een vermoeid ogende, oude man met wit haar zien. Pol Pot zit gekleed in overhemd met korte mouwen, linnen broek, sandalen en met een halsdoek om op een houten stoel op een binnenplaats in Anlong Veng, een bolwerk van de Rode Khmer midden in de jungle.

Honderden dorpelingen en militairen, in gescheiden groepen voor mannen ‘en vrouwen, wonen de beVechting door geuniformeerde ex-partizanen bij. Via een eenvoudige microfoon spreken de rechters de menigte langdurig toe en hekelen de „martelingen en corruptie” waaraan de leider van de Rode Khmer zich schuldig zou hebben gemaakt. Op gezette tijden reageren de toeschouwers met applaus en slogans als: „Verbrijzel, verbrijzel Pol Pot en zijn kliek”.

Gesteund

Pol Pot woont de berechting door zijn voormalige medestanders met een uitdrukkingloze blik bij en lijkt weinig belangstelling te hebben voor de beraadslagingen. Na zijn veroordeling tot levenslang huisarrest wordt de bijna 70-jarige weggeleid. Hij loopt moeilijk, met een stok, en moet door militairen worden gesteund.

Zeven Rode-Khmer-leiders veroordeelden Pol Pot en . zijn drie naaste commandanten wegens moord, vernietiging van het nationale verzoeningsproces en het stelen van geld uit de partijkas. Daarnaast zouden „dronken en corrupte” commandanten de vrouwen van hun kameraden verkracht hebben.

De voormalige guerrillaleider luisterde stilzwijgend toen hij tot levenslange celstraf werd veroordeeld. Hij wordt echter niet uitgeleverd aan een internationale rechtbank, aldus de Rode Khmer.

Volgens de ABC-presentator heeft Pol Pot malaria, hoge bloeddruk en een hartkwaal en heeft hij niet lang meer te leven. De beelden zijn afkomstig van de Amerikaan Nate Thayer, de eerste buitenlandse journaUst die Pol Pot in achttien jaar tijd heeft ontmoet.

Voor de man die de Rode Khmer vanaf het begin met ijzeren hand leidde, was de schok dat zijn eigen manschappen zich tegen hem keerden te veel. „De gebeurtenissen -de achtervolging en het proces- waren zo traumatisch voor hem, dat ik dacht dat hij het leven zou laten tijdens het proces”, aldus Thayer. „De icwelUng stond in zijn ogen te lezen toen zijn voormalige aanhangers hem lieten vallen. Hij barstte bijna in huilen uit”.

Afgelopen

„Dit is geen bedrog, geen list. Het is afgelopen met Pol Pot. De Rode Khmer zoals we deze hebben gekend bestaat niet meer”, zei Thayer.

In 1979 was Pol Pot voor het laatst gezien door westerse journalisten. Tijdens zijn regime tussen 1975 en 1979 kwamen twee miljoen Cambodjanen om het leven door moord, uithongering of ziekte. Om zijn ideeën over een boerenen arbeidersstaat in praktijk te brengen stuurde Pol Pot stadsbewoners naar het platteland en veranderde hij Cambodja in een groot landbouwwerkkamp. Vietnam maakte met een invasie een einde aan de heerschappij van Pol Pot. De Rode Khmer trok zich terug in de jungle in het noorden van het land en begon een guerrillaoorlog, die pas haar einde naderde nadat de guerrillastrijders vorig jaar massaal begonnen over te lopen.

In juni van dit jaar ontstond er een breuk in de beweging. Pol Pot is onder meer veroordeeld voor de moord op ‘minister van defensie’ Son Sen en diens gezin.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

ABC zendt beelden uit van proces Pol Pot

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 29 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken