Bekijk het origineel

Winst DSM stijgt met 16 procent

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Winst DSM stijgt met 16 procent

Chemieconcern verwacht „sterk” tweede halfjaar

3 minuten leestijd

AMSTERDAM - Bij het chemieconcern DSM is de nettowinst in het tweede kwartaal met 16 procent gestegen van 208 miljoen gulden in 1996 naar 242 miljoen gulden in 1997. Over de te verwachten resultaten over het hele jaar toonde het lid van de raad van bestuur drs. L. Ligthart zich vanmorgen bij de presentatie van de kwartaalcijfers positief. Gezien de gunstige economische ontwikkeling zal de nettowinst over dit jaar „duidelijk hoger” uitkomen dan de 720 miljoen gulden over 1996.

Als oorzaak van de winststijging in het tweede kwartaal wees Ligthart op de wereldwijde economische groei. „Door de aanhoudend goede ontwikkeUng van de vraag bleven de bezettingsgraden van de West-Europese chemische industrie op een hoog niveau”.

Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde de koers van het DSM-aandeel vanmorgen met 8 gulden tot 222 gulden. De teleurgestelde beleggers hadden op betere resultaten in het tweede kwartaal gerekend.

Hogere afzet

In het tweede kwartaal steeg de omzet bij DSM van 2,6 miljard gulden in 1996 naar 3,1 miljard gulden in 1997. Over het eerste halfjaar was er in deze periode sprake van een omzetstijging met 18 procent van 5,2 miljard gulden naar 6,1 miljard gulden. De verkochte hoeveelheden namen met 11 procent toe, waarvan 7 procent door een hogere afzet en 4 procent door overnames in de fijnchemie en de nieuwe joint-venture op het gebied van constructieharsen. De verkoopprijzen stegen 4 procent, terwijl de ontwikkeUng van de wisselkoersen een positief effect van 3 procent op de omzet had. Het ging hierbij vooral om de dollar en het Britse pond.

De nettowinst over het eerste halfjaar ging met bijna 13 procent omhoog van 413 miljoen gulden in 1996 naar 465 miljoen gulden in 1997. Het bedrijfsresultaat steeg in deze periode met 10 procent van 582 miljoen gulden naar 642 miljoen gulden. De verbetering werd vooral veroorzaakt door een hogere afzet. Ligthart plaatste bij de ontwikkehng van de marges een kanttekening.

Ondanks een stijging van de verkoopprijzen bereikten de marges namelijk nog niet het niveau van het eerste halfjaar van 1996, al stijgen ze wel. Bovendien stegen de vaste kosten door onder andere overnames en uitbreidingen.

Volgens Ligthart gaat het goed met het concern. „DSM heeft na een goed 1996 krachtige vooruitgang geboekt in het eerste halfjaar van 1997. Dat blijkt onder meer uit de fors gestegen omzet en de verbetering van ons resultaat. On-’ ze goede financiële positie hebben we verder versterkt en dit geeft ons een sterke basis voor de verdere uitvoering van onze groeistrategie”.

DSM is positief over het tweede halfjaar. „Naar het zich thans laat aanzien zullen in de komende maanden geen grote veranderingen optreden in de huidige, goede marktomstandigheden. Uitgaande van een stabiele macro-economische situatie, verwacht DSM dat de resultaten over geheel 1997 duidelijk hoger zullen uitkomen dan over 1996”, aldus Ligthart.

Het concern wilde de winstverwachting niet concretiseren. Wel stelde Ligthart dat, gezien de stijgingen van afzet, verkoopprijzen, marges en dollar een „sterk” tweede halfjaar wordt verwacht.

Ook de goede ontwikkeUng in de doorgaans zwakke zomermaanden geeft volgens hem aanleiding tot positieve verwachtingen. De toename van de nettowinst in het eerste halfjaar met 13 procent zal zeker worden gecontinueerd, stelde de topman.

Investeringen

De investeringen in de eerste zes maanden daalden van 818 miljoen gulden in 1996 naar 549 miljoen gulden in 1997. Het verschil wordt vooral veroorzaakt door de hoge uitgaven van overnames vorig jaar. Vorige week werd bekend dat DSM de Duitse fabriek Vestolen, waar polyetheen en polypropeen worden geproduceerd, over wil nemen.

Nieuwe acquisities sluit Ligthart zeker niet uit, maar hij zei wel dat het concern niet overhaast wil handelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Winst DSM stijgt met 16 procent

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken