Bekijk het origineel

Jeltsin vraagt steun militairen voor hervorming

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jeltsin vraagt steun militairen voor hervorming

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - De Russische president Boris Jeltsin heeft zich gisteren in zijn hoedanigheid van opperbevelhebber van de strijdkrachten tot de militairen in de lagere rangen gewend om steun te verwerven voor plannen tot hervorming van het leger. Jeltsin benadrukte dat het zonder hervormingen niet mogelijk zal zijn Rusland te blijven beschermen.

Hij erkende dat het in het leger een janboel is, met achterstallige soldij en een tekort aan huisvesting. Maar, zo beloofde hij, het ambitieuze hervormingsprogramma zal het militaire leven drastisch veranderen. „Jullie zijn moe van al die ontberingen en de afwezigheid van enige verbetering”, merkte Jeltsin op. „Tegelijkertijd voel je je bezorgd over de aanstaande legerhervormingen en je eigen onduidelijke toekomst”.

Vervolgens voerde hij aan dat de hervormingen uiteindelijk zullen leiden tot verbetering van de sociale positie van de militair. Bovenal zal de „kwaliteit van het militaire leven worden vergroot en zal het voormalige prestige van het beroep van militair worden hersteld”.

Jeltsin beoogt een afslanking van een half miljoen militairen tegen het jaar 1999 en beëindiging van de dienstplicht. Het huidige leger van 1,7 tot 2 miljoen militairen zou plaats moeten maken voor een veel kleinere strijdmacht van goed opgeleide en goed uitgeruste beroepsmilitairen.

Het is bekend dat veel hoge militairen en politici tegen de plannen zijn, maar hun verzet is vermoedelijk niet het grootste probleem voor Jeltsin. Analisten hebben erop gewezen dat geld het voornaamste struikelblok vormt voor de plannen. Ook zijn de meeste deskundigen het erover eens dat zonder hervormingen het leger binnen enkele jaren ineen zal storten..

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Jeltsin vraagt steun militairen voor hervorming

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken