Bekijk het origineel

VVD vraagt inzicht in maffiageweld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VVD vraagt inzicht in maffiageweld

Twintig man onderzoekt moord op Rus

3 minuten leestijd

RIJSWIJK - De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet de Russische criminaliteit in Nederland onverwijld in kaart brengt. AanIeiding hiervoor is de moord afgelopen zondag op de 34-jarige Russische zakenman Vadim Rozenbaoum. Een speciaal rechercheteam van twintig man onderzoekt de zaak.

Volgens de VVD’er Korthals gaat dit soort liquidaties op Nederlandse bodem te ver. Hij noemt het verder een slechte zaak als Nederland Rozenbaoum een verblijfsvergunning heeft geweigerd op basis van informatie van de Russische communistische partij. „Wellicht geeft het antwoord van de regering aanleiding tot een debat in de Tweede Kamer”.

Het Russische maffiageweld is onrustbarend, erkent K. Sietsma (voormalig Amsterdams politiecommissaris).

Het gaat in bijna alle gevallen om een escalatie van geweld daar de onderhandelingsmarges bij de maffia smal zijn.

Sietsma is directeur van Control Risk Benelux, een bedrijf dat onder meer is gespecialiseerd in beveihging tegen internationaal terrorisme. Nederlandse bedrijven doen er heel verstandig aan diep na te denken voordat ze met een Oost-Europese multinational in zee gaan en deze eerst scherp te laten onderzoeken. De tentakels van de Russische maffia strekken zich overigens niet ver uit in het Nederlands bedrijfsleven.

Brein

Een logé trof Rozenbaoum maandag levenloos aan in diens woning aan de Bestseweg in Oirschot. De Rus werd reeds lang met de dood bedreigd door de Russische maffia daar hij geen steekpenningen wilde betalen. Hij deed daarvan in 1995 al aangifte bij de pohtie. Over dat onderzoek wil de politie echter niets kwijt.

Het slachtoffer was volgens zijn advocaat, de Maastrichtse jurist mr. F. Tripels, de belangrijkste auteur van en het brein achter het fenomeenonderzoek over infiltratie van de Russische maffia door het IRT Noordoost-Nederland in 1996.

Volgens de raadsman kan „de aanslag” voor de overheid nog een juridisch staartje krijgen. „Het is natuurlijk jammer dat een belangrijke IRT-informant geen bescherming kan krijgen op het moment dat hij wordt bedreigd. Een gelijke behandeling over en weer ontbreekt, zou je kunnen zeggen”. Tripels wilde niet ingaan op de juridische stappen die hij mogelijk wil ondernemen.

Rozenbaoum, die in 1994 naar Nederland vluchtte, weigerde toe te geven aan de vergaande intimidatie, ook niet toen de Russische maffia in Moskou directeur V. Titov van een van zijn Russi sche firma’s voor de deur van zijn huis doodschoot. Een maand daarvoor werd Rozenbaoums vader in Moskou doodgestoken. Volgens bronnen van Trouw, de krant waarmee Rozenbaoum veel contact had, was deze moordaanslag bedoeld om Rozenbaoum naar Moskou te lokken.

Zes maanden geleden vroeg Rozenbaoums advocaat Tripels de politie om „enigerlei” bescherming voor zijn chënt, toen duidelijk werd dat de Russische maffia, c.q. de communistische partij („het is daar één pot nat”), het niet meer bij bedreigingen zou laten. „Die bescherming is echter nooit gekomen”. Rozenbaoum zou zeker worden vermoord. „Hij hield er rekening mee dat dit elk moment kon gebeuren”, aldus Tripels.

Kippen

Rozenbaoum vocht al jaren tevergeefs voor een permanente verblijfsvergunning in Nederland. De Moskoviet van joodse afkomst, was directeur/aandeelhouder van Lorit Trade bv in Venlo (uitvoer van goederen naar GOS-landen zoals bier, bloemen, auto’s, onderdelen en kippen). Daar wilde niemand commentaar geven.

Rozenbaoum en de Nederlandse politie hadden volgens Trouw een bandopname waaruit blijkt dat intimidatie en valse informatie van de Russische communistische partij aan Nederland een belangrijke rol heeft gespeeld bij het Nederlands besluit hem geen permanente verblijfsvergunning te verlenen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

VVD vraagt inzicht in maffiageweld

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken