Bekijk het origineel

Cambodjanen willen gerechtigheid na showberechting van Pol Pot

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Cambodjanen willen gerechtigheid na showberechting van Pol Pot

3 minuten leestijd

PHNOM-PENH - „Dat is hem. Dat is hem!”, schreeuwen Cambodjanen als ze Pol Pot op de televisie zien „Ik haat hem. Ik wens dat ze hem vemoorden”. Tientallen Cambodjanen die zich rond het televisiescherm hebben geschaard geven uiting aan hun haat jegens de beruchte Rode Khmer-leider, onder wiens schrikbewind in de tweede helft van de jaren ‘70 naar schatting 2 miljoen mensen het leven lieten.

Het is voor het eerst in achttien jaar dat inwoners van Phnom-Penh weer verse beelden van Pol Pot zien. De monitor is op de markt in het centrum van Phnom Penh neergezet door Ted Koppel, presentator van het televisiestation ABC. De Amerikaanse zender heeft de beelden van de berechting van Pol Pot, afgelopen vrijdag door voormalige ondergeschikten van de Rode Khmer, gekocht. Koppel wil met het laten zien van de beelden van de 69jarige Pol Pot, die op het proces een verzwakte indruk maakt en inmiddels wit haar heeft gekregen, de reacties van de bevolking peilen.

De reacties vallen Koppel tegen. Degenen die kijken uiten hun woede of tonen zich verrast. Maar de meesten negeren de televisiebeelden. Ze zijn moe van de vele geruchten die de laatste maanden over Pol Pot de ronde hebben gedaan of bekommeren zich meer om hun eigen hachje in een land dat begin deze maand nog een bloedige coup doormaakte.

Schijnvertoning

De meeste mensen die naar de monitor kijken, vinden het proces waarop Pol Pot en enkele andere Rode Khmer-leiders levenslang krijgen een schijnvertoning waarmee de Rode Khmer zich van Pol Pot wil distantiëren. Ke Chandara, een 35-jarige berijder van een motortaxi, vin(Jt de openbare vernedering van Pol Pót niet genoeg. Hij herinnert zich nog goed dat leden van de Rode Khmer zijn vaders vin gemagels uittrokken. „Er is géén land op aarde dat zijn inwoners op zo’ n gruwelijke manier heeft gedood als Pol Pot dat heeft gedaan”, zegt Ke Chandara. „Ik wil dat hij naar PhnomPenh wordt gebracht, zodat de VN hem kunnen berechten. Ik wil dat mensen, vooral de jongeren, hem met hun eigen ogen kunnen zien”. De Amerikaanse journalist Nate

Thayer, die het proces in het noordelijke Rode Khmer-bolwerk Anlong Veng bijwoonde, zei maandagavond in het door Koppel gepresenteerde nieuwsprogramma Nightline dat de Rode Khmer-leden die Pol Pot be rechtten voor het proces hadden gediscussieerd over de vraag of hij moest worden geëxecuteerd, net als Pol Pot met zijn tegenstanders deed. Uiteindelijk besloten ze hem voor de rest van zijn leven huisarrest te geven.

Geschil

Thayer, een voormalig correspondent van Associated Press die al lang goede contacten met de Rode Khmer onderhoudt, noemde het proces een „surreahstisch historisch moment”. Pol Pot leek de vernedering die hij moest ondergaan ook te voelen. Hij zat met zijn hoofd gebogen en uit zijn ogen welden tranen op. Na zijn veroordeling moest hij worden weggedragen, hetgeen duidt op een ernstige ziekte.

De Rode Khmer had het afgelopen jaar te kampen met het overlopen van troepen naar het regeringskamp. De resterende aanhang keerde zich tegen Pol Pot nadat deze in juni de executie van zijn minister van defensie Son Sen had gelast. Son Sen werd door Pol Pot van verraad beschuldigd omdat hij vredesonderhandelingen was begonnen met de toenmalige eerste premier van Cambodja, prins Norodom Ranariddh. Een geschil tussen tweede premier Hun Sen en Ranariddh over de vredesbesprekingen met de Rode Khmer leidde tot de coup van Hun Sen van 5 juni waarmee Ranariddh werd afgezet. Kennelijk wilde Hun Sen voorkomen dat Ranariddh met de vroeger Rode Khmer-strijders een alliantie tegen de. tweede premier zou vormen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Cambodjanen willen gerechtigheid na showberechting van Pol Pot

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken