Bekijk het origineel

Kapitaalvlucht 71 mld. waard

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kapitaalvlucht 71 mld. waard

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De waarde van de kapitaalvlucht uit Nederland kwam eind 1994 uit pp 71 miljard gulden. Dat schrift het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport over de Nederlandse financiële relaties met het buitenland.

De omvang van de kapitaalvlucht kan worden geschat aan de hand van het aantal briefjes van duizend dat buitenlandse banken terugsturen naar Nederland. Het zou dan gaan om een bedrag van 35 miljard gulden aan ontdoken belastingen.

Volgens het CPB-rapport is het echter onwaarschijnlijk dat dit geld in een oude sok is blijven zitten. Als dit vluchtkapitaal voor een deel op de bank is gezet en voor een ander deel in aandelen is belegd, dan moet de waarde inmiddels zijn aangegroeid tot 71 miljard gulden, aldus het CPB.

Het rapport “Het zwarte gat van Nederland” signaleert dat ons land al jaren een groot overschot heeft op de lopende rekening van de betalingsbalans. Nederland levert meer goederen en diensten aan het buitenland dan omgekeerd. Over de afgelopen twintig jaar gaat het om een bedrag van 241 miljard gulden. Toch is de waarde van onze buitenlandse bezittingen in dezelfde periode maar 9 miljard gulden toegenomen ten opzichte van onze schulden aan het buitenland.

Het CPB wijt deze tegenvaller vooral aan de hardheid van de gulden en ons relatief beperkte aandelenbezit.

Bij een daling van de dollarkoers worden Nederlandse bezittingen in Amerika, omgerekend in guldens, minder waard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Kapitaalvlucht 71 mld. waard

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken