Bekijk het origineel

Reeuwijk vecht tegen sluiten school Waarder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Reeuwijk vecht tegen sluiten school Waarder

Gemeente naar RvS voor spoedprocedure

2 minuten leestijd

DEN HAAG/REEUWIJK - Het gemeentebestuur van Reeuwijk heeft zich gisteren ingezet om te voorkomen dat de Prins Alexander School met de Bijbel als enige basisschool overblijft in de kern Waarder. Ook de met sluiting bedreigde openbare basisschool De Wilgenbrink zou moeten blijven voortbestaan.

De staatssecretaris van onderwijs, cultuur en wetenschappen weigert de scholen echter nog langer te bekostigen. In een bij de Raad van State aangespannen spoedprocedure eiste het Reeuwijkse gemeentebestuur gisteren schorsing van het besluit van de staatssecretaris.

Het Rijk wil, behoudens uitzonderingsgevallen, niet betalen voor scholen met minder dan 87 leérhngen. Op basis van een uitzonderingsregeling kreeg de gemeente voor de ruim veertig leerlingen tellende Wilgenbrink nog wel geld.

Op 1 oktober vorig jaar was het aantal leerlingen op de Wilgenbrink echter zo laag, dat ook geen aanspraak meer gemaakt kon worden op de uitzonderingsregel. De subsidiekraan wordt per 1 augustus dit jaar dichtgedraaid.

Het gemeentebestuur vindt dat de staatssecretaris veel te star is geweest. Na de peildatum 1 oktober is het aantal leeriingen op de school weer aangetrokken. Er zou gewerkt moeten worden met een aantal peildata, en niet met een, die direct fataal kan zijn, vindt het gemeentebestuur. „Er is voldoende belangstelling voor de school”, weet gemeentewoordvoerder E. T. Israël.

Behandelend rechter van de Raad van State J. van Dijk hoopt nog deze week te laten weten of hij het besluit van de staatssecreatris schorst. Wanneer hij weigert te schorsen, zal het gemeentebestuur De Wilgenbrink en de tien kilometer verderop gevestigde basisschool De Venen in Reeuwijk-Brug samenvoegen. De school in Waarder blijft in dat geval nog een jaar open en sluit dan definitief z’n poort.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Reeuwijk vecht tegen sluiten school Waarder

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken