Bekijk het origineel

Karachi in oorlog met zichzelf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Karachi in oorlog met zichzelf

Geweld in grootste stad van Pakistan is delijks tafereel

3 minuten leestijd

KARACHI - Gehelmde militairen in camouflagepak ontgrendelen hun geweren en nemen posities in achter een stapel zandzakken. Een pantserwagen rolt voorbij. Een eindje verder staan twee bussen in brand en gooien jongetjes met stenen. Oudere bewoners houden zich schuil in hun huizen. De winkels zijn met rolluiken afgesloten en de straten zijn verlaten.

Het lijkt een tafereel uit een stad in oorlogstijd, maar het is dagelijkse werkelijkheid in Karachi - de grootste stad van Pakistan, centrum van handel en industrie en de enige haven van het 140 miljoen mensen tellende land.

Geen stad in Pakistan kent zo’n bont gemengde bevolking als Karachi en de tegenstellingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen vormen de belangrijkste oorzaak van het geweld dat er al twaalf jaar aan de gang is.

Er zijn al in geen vijf jaar verkiezingen gehouden, omdat de huidige politieke machthebbers, voor het merendeel Sindhi’s, vrezen dat de bevolking dan vertegenwoordigers van de eigen etnische groep zal kiezen. De Sindhi’s, de oorspronkelijke bevolking yan dit deel van Pakistan, maken in Karachi nog maar 5 procent van de bevolking uit.

Zwaar gediscrimineerd

De grootste en tevens jongste etnische groep in Karachi wordt gevormd dooi- de Mohajirs - het urdu-woord voor vluchteling. Het zijn moshms die vijftig jaar geleden, bij de opdeling van het Indiase schiereiland, naar Pakistan zijn gevlucht. De Mohajirs vormen met 58 procent de meerderheid van de bevolking van Karachi, maar worden naar eigen zeggen zwaar gediscrimineerd. Zij eisen de politieke macht die overeenstemt met hun getal en sommigen, verenigd in de Mohajir Qami Beweging (MQM), proberen die gewapenderhand af te dwingen.

Punjabis, afkomstig uit de rijkste en dichtstbevolkte provincie van Pakistan, maken bijna 20 procent van de bevolking van Karachi uit en Pathans, uit het noordwesten, een kleine 15 procent. Van de bevolking bestaat 3 procent uit illegale, werkzoekende immigranten, voor het merendeel uit Bangladesh, maar ook uit Iran en Afghanistan.

Terwijl de bevolkingsgroepen elkaar bevechten en de veihgheidsdiensten moeizaam proberen een schijn van orde te handhaven, brokkelt de infrastrucmur van Karachi steeds verder af. Ongeveer de helft van de bewoners woont in krottenwijken zonder stromend water of vuilophaaldienst. Van overheidswege worden geen scholen of ziekenhuizen meer gebouwd. Dat komt omdat Karachi geen gemeenteraad, geen burgemeester, geen planningscommissie of schooltoezicht meer heeft.

Kleine burgeroorlog

Oud-premier Benazir Bhutto, afkomstig uit de provincie Sindh, waarvan Karachi de hoofdstad is, heeft verkiezingen tegengehouden, uit angst dat de Mohajirs het dan in ‘haar stad’ voor het zeggen krijgen. Bhutto is ervan beschuldigd door de politie gevormde moordeskaders in Karachi hun gang te hebben laten gaan. Bhutto’s opvolger, Nawaz Sharif, heeft onlangs bij een bezoek aan Karachi benadrukt dat de stad alleen al om haar economische betekenis niet onbestuurbaar mag worden. Van elke gulden belastinggeld die de Pakistaanse regering incasseert, is 70 procent verdiend in Karachi. Maar ook Sharif repte niet over nieuwe verkiezingen.

Mohamed Jalil, een vooraanstaande Mohajir-politicus, waarschuwde voor een kleine burgeroorlog in Karachi als verkiezingen nog lang worden tegengehouden. En als Karachi in elkaar stort, schreef de krant The Herald, „dan zal het centrum zeker niet overeind blijven”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Karachi in oorlog met zichzelf

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken