Bekijk het origineel

Water stuwt vraag naar jutezakken op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Water stuwt vraag naar jutezakken op

2 minuten leestijd

ROTTERDAM - Door de watersnoodramp in Midden-Europa is de vraag naar jutezakken enorm toegenomen. Nederlandse bedrijven krijgen orders uit het oosten van Duitsland en Polen. Het gaat om miljoenen zakken, die zo snel mogelijk geleverd moeten worden.

Zakkencentrale Rotterdam is zo’n bedrijf. Afgelopen weekwisseling werd het personeel teruggeroepen van vakantie om te helpen. Woordvoerster D. Buise zegt dat de orders qua grootte niet buitengewoon zijn. „Het is vooral de snelheid van de levering, die bijzonder is. Wij verkopen normaliter ook grote aantallen balen aan suiker-, meel-, veevoeder- en kunstmestindustrie”.

Met de bestellingen uit het rampgebied gaat vaak veel tijd verloren, aldus Buise. „Slechte organisatie is daar debet aan. Het moet over een heel aantal schijven, waardoor de zaak onnodig vertraagt. Als het aan ons ligt, is het materiaal met een dag op de plaats van bestemming. Het wordt tijd dat dit soort zaken via Brussel geregeld wordt. Dat zou de kwaliteit van de hulpverlening ten goee komen”.

De zakken komen uit India en Bangladesh. Via onder andere de Rotterdamse Zakkencentrale vinden ze hun weg over de hele wereld. Nu zijn ze dus als omhulsel van vijfentwintig kilo zand te vinden aan de oevers van de Oder. De sitatie in het rampgebied lijkt stabiel. Dat kan de Zakkencentrale ook merken, aan het vooralsnog uitblijven van vervolgorders. Door de ramp zijn de oogsten van veel gewassen verloren gegaan. Het Rotterdamse bedrijf zegt dat de consequenties daarvan groot zullen zijn. Buise: „Wij leveren aan diverse agrarische industrieën, die zwaar gedupeerd zijn. Dat zullen we in de toekomst gaan merken”.

Tegelijk

Ook de Leeuwarder zakkenhandel Platex bv is druk met de watersnood. Het bedrijf heeft al 2,5 miljoen jutezakken naar het watersnoodgebied vervoerd. In normaler tijden verhandelt het bedrijf ongeveer een miljoen zakken per jaar, vooral aan aardappelboeren.

Voor het eerst moet Platex zo veel jutezakken tegelijk leveren. Tijdens de hoge waterstand in 1995 in Nederiand maakte het bedrijf gebruik van zakken van ander materiaal. Ondanks de drukke handel verwacht woordvoerder Kempe dat Platex bv niet veel geld aan het extra werk verdient.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Water stuwt vraag naar jutezakken op

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken