Bekijk het origineel

Rosen Jacobson koopt delen Fokker-boedel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rosen Jacobson koopt delen Fokker-boedel

Plannen van zakenman blijven onduidelijk

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De zakenman J. Rosen Jacobson, ooit geinteresseerd in een herstart van Fokker, heeft delen van de Fokker-boedel van de curatoren opgekocht. Het gaat om machines en apparaten die bij de bouw van de Fokker-straaltoestellen gebruikt werden. Ook huurt hij op het terrein van Fokker een paar gebouwen. Dit heeft een woordvoerder van de curatoren gisteren bevestigd.

Wat Rosen Jacobson met de onderdelen gaat doen, is niet duidelijk. Zijn woordvoerder was niet bereikbaar voor commentaar. Een vliegtuig ermee bouwen kan volgens de curator-woordvoerder niet meer, omdat Stork-onderdeel Fokker Aviation begin juni grote delen van de productielijn voor de bouw van de Fokker 70 en Fokker 100 heeft opgekocht.

Stork bevestigt dat er contacten met Rosen Jacobson zijn, maar wijst erop dat die erg vaag zijn: „Rosen Jacobson is op de hoogte van de Stork-plannen. Mocht hij eventueel plannen hebben, dan zouden we inderdaad eventueel met hem samen kunnen werken”, aldus een woordvoerster van Stork.

Rosen Jacobson, ooit partner van het in Zeist gevestigde investeringsvehikel Wolters Schaberg, is geen onbekende van Fokker en de curatoren. Sinds het faillissement van Fokker in maart 1996 liet Rosen Jacobson keer op keer weten in de running te zijn voor een herstart van Fokker.

Daarbij had hij steun van Russische en Chinese vliegtuigbouwers. Erg concreet werden de plannen overigens niet, wegens geldgebrek. De curatoren zetten Rosen Jacobson later op een zijspoor vanwege het opduiken van de in Fokker geïnteresseerde Koreaanse firma Samsung.

Verhouding

De verhouding tussen de zakenman en Stork was in het verleden niet al te best. Stork kocht direct na het faillissement Fokker Aviation op, de gezonde onderdelen- en onderhoudsdivisie van Fokker. Die operatie viel bij Rosen Jacobson totaal verkeerd. De hervatting van de vliegtuigbouw in Nederland onder leiding van een Fokker 2 zou door de Stork-transactie bijna onmogelijk zijn geworden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Rosen Jacobson koopt delen Fokker-boedel

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken