Bekijk het origineel

Eis: Acht jaar en tbs voor moord Nunspeet

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Eis: Acht jaar en tbs voor moord Nunspeet

Verdachte wilde zich wreken op arts

2 minuten leestijd

ZUTPHEN - Officier van justitie mr. C. Jongerius heeft gisteren voor de rechtbank in Zutphen acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geeist tegen de 69-jarige F. van G. uit Nunspeet. Op 18 februari van dit jaar bracht Van G. zijn plaatsgenoot de huisarts M. E. Geuze (48) met messteken om het leven.

De verdachte is volgens deskundigen van het Pieter Baancentrum (PBC) sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Met de moord op de huisarts wilde de verdachte zich wreken op vermeend onrecht dat hem vas aangedaan. Tegelijk probeerde hij aandacht te vragen voor zijn eigen positie.

De huisarts zou volgens de verdachte in september 1993 gemanipuleerd hebben met een bloedonderzoek, dat moest aantonen dat zijn derde zoon niet zijn echte zoon is. De huisarts had overigens geen enkele bemoeienis met het onderzoek. De verdachte kon de uitslag van het onderzoek, waarin werd vastgesteld dat hij het kind wel heeft verwekt, desondanks niet aanvaarden en projecteerde volgens deskundigen al zijr woede op de huisarts. Deze zou het persoonsonderzoek van het kind hebbei vervalst en met Van G.’s ex-vrouw hebben samengespannen. De verdachtf zou ook steeds verder in een isolemen zijn geraakt.

Dat Van G. de moord op de huisart met voorbedachten rade uitvoerde blijk uit het feit dat hij op de bewuste dins dagavond de huisarts opwachtte na eet repetitie van de harmonie. Naar eigei zeggen hep Van G. ghmlachend op d( dokter toe en stak hij hem meermalei met een mes, onder meer door zijn har en verschillende slagaders. Toen de gealarmeerde ambulance arriveerde was het slachtoffer overleden.

Terugkeer

De moord wekte veel onrust in Nunspeet, temeer daar de huisarts’ zeer geliefd was. Het was de tweede moord ii korte tijd in het Veluwse dorp. Eind vo rig jaar werd Chr. van der Werken in dbossen doodgeschoten. Deze moord niet opgelost.

De officier van justitie omschreef de verdachte als een zeer gevaarlijk man voor wie terugkeer in de maatschappi niet meer aan de orde kan zijn. Eerdei al zou Van G. zijn broer en diens echtgenote hebben willen vermoorden. He’ Pieter Baancentrum concludeerde da: de verdachte een paranoïde en psycho’ tische man is en dat hij lijdt aan waan ideeën. De kans op herhaling achten de PBC-deskundigen groot. Raadsman nu; R. Vogel bepleitte een minimale cel straf, opdat snel met de tbs-behandelinj kan worden begonnen.

De rechtbank doet uitspraak op 12 augustus.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Eis: Acht jaar en tbs voor moord Nunspeet

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken