Bekijk het origineel

Mogelijk spookzitting tegen ‘kroongetuige’

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Mogelijk spookzitting tegen ‘kroongetuige’

Karman vervolgd voor rol in “de Firma”

3 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het proces tegen Ad Karman, ‘kroongetuige’ in het geruchtmakende proces tegen de Hakkelaar en de zijnen, wordt waarschijnlijk een spookzitting. De 53-jarige Karman heeft sinds half juni geen advocaat meer en zal vermoedelijk niet aanwezig zijn tijdens zijn proces, 7 augustus voor de rechtbank in Amsterdam.

Met het proces lossen de officieren van justitie Teeven en Witteveen hun belofte in: Karman wordt daadwerkelijk vervolgd voor zijn rol in “de Firma”, zoals het syndicaat van Johan V., alias de Hakkelaar, in eigen kring heet. V. werd eerder dit jaar veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf, mede op basis van de belastende verklaringen van Karman. Het hoger beroep in de Hakkelaarzaak dient in september voor het gerechtshof in Amsterdam.

In de organisatie van V., die zich toelegde op hasj smokkel vanuit Pakistan naar het Westen, was ex-garagehouder Karman een voornaam logistiek medewerker. In 1993 arresteerde de Franse pohtie hem met 140 kilo hasj in zijn bezit. Karman heeft altijd gemeend dat zijn vroegere baas hem erbij lapte. Hij zon op wraak en verklaarde zich bereid tegen V. als getuige op te treden.

In december vorig jaar verscheen Karman vermomd en geëscorteerd door veiUgheidsmensen in de rechtszaal. Hij wees Johan V., Koos R. en Bertus K. aan als de top van “de Firma”, die in elk geval sinds 1988 vele tonnen hasj over de oceanen smokkelde. Zijn verklaringen werden ondersteund door de andere kroongetuige, Fouad Abbas Abdullah.

Formaliteit

In ruil voor zijn verklaringen zegde het openbaar ministerie Karman toe dat een eventuele celstraf voor zijn aandeel in de Hakkelaarzaak niet ten uitvoering worden gebracht. Ook zou hij niet „geplukt” of beboet worden. De vervolging van de bedreigde Karman is daarmee min of meer een formaliteit geworden. Fouad Abbas schikte zijn zaak met 1,8 miljoen gulden. Hij zit in uitleveringsdetentie in Londen in verband met een Belgische witwaszaak. Zowel Karman als Abbas wordt tijdens het hoger beroep van de Hakkelaar als getuige gehoord.

De rechtbank in Amsterdam oordeel de dat Karman en Abbas niet als kroongetuige aangemerkt moeten worden, maar als criminelen met wie een overeenkomst is gesloten. Afgelopen voorjaar getuigde Karman in Buriington (Verenigde Staten), in de zaak tegen twee mannen die partijen hasj van de Hakkelaar afnamen.

Tot medio juni werd Karman bijgestaan door advocaat mr. M. van Gessel. De raadsman kan wegens zijn beroepsgeheim niet zeggen waarom dit niet langer het geval is. Van Gessel verwacht niet dat Karman zijn eigen proces bijwoont. Een woordvoerster van het Amsterdamse parket kon dit vermoeden niet bevestigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Mogelijk spookzitting tegen ‘kroongetuige’

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken