Bekijk het origineel

Bosnië belooft aanpak misbruik van hulpgeld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bosnië belooft aanpak misbruik van hulpgeld

„Miljoenen op rekeningen van politici”

2 minuten leestijd

SARAJEVO/BONN (DPA) - Bosnië heeft gisteren onder druk van vooral Londen en Bonn beloofd misbruik van internationaal hulpgeld voor wederopbouw aan te pakken. De Bosnische regering is van misbruik beschuldigd door de Britse minister van buitenlandse zaken Cook, die gisteren in Sarajevo op bezoek was.

Volgens Cook verdwijnen vooral in de moslim-Kroatische federatie grote bedragen aan hulpgelden van de internationale gemeenschap. Bosnië ontving vorig jaar 1,9 miljard dollar wederopbouwhulp, waarvan het leeuwendeel naar de federatie ging.

Cooks Duitse ambtgenoot. Kinkel, pleitte er gisteren voor onmiddellijk beslag te laten leggen op buitenlandse rekeningen van Bosnische politici die van misbruik worden verdacht. Volgens de Britse krant Sunday Times zouden corrupte Bosnische bestuurders voor mil joenen aan hulpgelden op eigen naam op buitenlandse bankrekeningen hebben gezet.

Kinkel wil ook dat de internationale controlemacht SFOR in Bosnië de Bosnisch-Servische radio en tv stoort, omdat die naar zijn mening fanatiek antiwesterse uitzendingen produceren.

De VN beschuldigde de Bosnische autoriteiten, vooral de Bosnisch-Servische, ervan te verhinderen dat Bosnische vluchteUngen naar hun oorspronkelijke woonplaats terugkeren. Van de rond 1,3 miljoen vluchtelingen zijn er tot nu toe 90.000 teruggekeerd. De meesten van hen belandden niet in hun oude woonplaats, maar elders, waar hun nationaliteit in de meerderheid is. Een ploeg forensische experts van het

Joegoslavië-tribunaal in Den Haag is maandag begonnen met opgravingen in Brcko. Zij denken er slachtoffers van de Bosnische Serviërs te vinden in massagraven uit de oorlog. Het onderzoek houdt verband met de rechtszaak tegen de Serviërs Jelisic en Cesic.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bosnië belooft aanpak misbruik van hulpgeld

Bekijk de hele uitgave van woensdag 30 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken