Bekijk het origineel

Schoenen mogen Polen niet in

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Schoenen mogen Polen niet in

Juist Ochten voert actie voor overstroomd gebied

3 minuten leestijd

OCHTEN - Ze past niet bij de omgeving: de oude mevrouw die met een bruine tas en een groen mantelpalqe over haar arm de jeugdsoos in Ochten binnenkomt Ze levert de spullen in. „flet lykt wd nieuw, mevrouw”, zegt iemand. De bejaarde verblOit of bloost niet „4)at is het ook”.

Ochten. Het dorp aan de Waal staat sinds begin 1995 synoniem voor de strijd tegen het water. De Waalbandijk stond op breken. Terwijl soldaten, vrachtwagens met zand en de (inter)nationale pers die eerste dag van februari het dorp binnenrolden, moesten de bewoners halsoverkop vertrekken. De beelden op televisie en de verhalen in de kranten momenteel vanuit MiddenEuropa versterken het déja vu-gevoel. Niet vreemd dat juist dit Betuwse dorp een actie voor de watersnood in Polen houdt.

Janneke van der Kraats nam met haardochters het initiatief voor de inzameling v(h hulpgoederen. Tot morgenavond zes uur is van alles welkom: kleren, dekens, handdoeken, speelgoed, schoonmaakmiddelen en geld. Vooral geld. Jeugdsoos “Madhouse” in het hartje van Ochten geldt als verzamelpost. En inderdaad: het is er een gekkenhuis.

De vrijwilligers blazen woensdag tussen de middag even uit. In het kleine en warme gebouw liggen gevulde grijze vuilniszakken bijna tot aan het plafond. Op een tafel staan lege bananendozen met opschriften als “heren algemeen”, “dames winter”, “lakens wit” en “lakens bond”. Van welke bond ze zijn doet niet ter zake. Drie dames zorgen voor de overslag uit vuilniszakken en tassen in de bananendozen. Is een doos vol, dan gaat hij in een container. Begin volgende week gaat de vracht naar Wroclaw. Van daaruit worden de goederen gedistribueerd.

Kostuum

De toeloop is enorm, vertelt vrijwilligster Joke de Hoop. „Gisteren kwam hier een baasje op de fiets uit Utrecht een kostuum brengen. Hij wilde geen koffie. Op de terugweg zou hij wel wat kopen bij een boer. Hartverwarmend hè?”

Vanuit de verre omtrek komen spullen naar Ochten. Een compleet bankstel werd aangevoerd, nieuwe spijkerbroeken, drie pallets vol elektrische huishoudapparatuur. Ook schoenen. Maar die mogen Polen niet in. De autoriteiten zijn bang voor schimmelinfecties. De twee volle bananendozen met schoenen zijn in de jeugdsoos even apart gezet. Naast de doos met opschrift “rommel”.’

Daar zitten onder andere een paar oorwarmers in. En een vaas. Zofia Kassowska komt uit Zuid-Polen. Twaalf jaar geleden trouwde ze met een Nederlander. Ze woont nu in het Gelderse Ingen. Zofia werkt in een wegrestaurant langs de A15. In haar vrije tijd steekt ze graag de handen uit de mouwen voor de nood op haar geboortegrond. „In het restaurant staat natuurlijk een fooienpot. We hadden pas een echtpaar dat dertig jaar getrouwd was en bij ons een feestje had. Toen we zeiden dat de fooi voor Polen was, gaven ze er nog 100 gulden bij”.

Kritiek

Hoewel de aandacht van de media momenteel op het oosten van Duitsland is gericht, blijft de situatie in Polen kritiek, meent Zofia Kassowska. „Volgens de Poolse televisie kunnen 200.000 mensen niet terug naar huis”. En als ze straks wel mogen, is er natuurlijk van alles nodig. „Bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen zijn van harte welkom”. Iedereen in Ochten, iedereen in de

Betuwe weet wat het is om te moeten evacueren. Zofia zat vier dagen bij familie in een aanleunwoning. Ze had wat persoonlijke spulletjes meegenomen. „Ik was optimistisch”, lacht ze, „de

Waaldijk zou niet breken. Dat kunnen ze in Polen en Duitsland helaas niet zeggen. Daarom moeten we helpen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Schoenen mogen Polen niet in

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken