Bekijk het origineel

Preekwedstrijd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Preekwedstrijd

3 minuten leestijd

Het is een interessante vraag. Binnen de kerken worden.de dominees wel eens met elkaar vergeleken. Dan gaat het niet om een officieel uitgeschreven wedstrijd, waarvoor de predikanten zich kunnen melden. Dan gaat het om een gesprek over de preken van predikanten.

Ik geef dit voorbeeld om de lezer te doen beseffen dat het initiatief van Trouw op een andere manier ook wel binnen de kerken voorkomt.

U zult zeggen: Er is niettemin een groot verschil tussen het praten over een preek en het uitschrijven van een preekwedstrijd. Dat is zo.

Drie vragen

Voor mij zijn er drie kritische vragen bij deze wedstrijd. De eerste is deze: Is het gepast om van de opdracht het Woord Gods aan mensen te brengen, een wedstrijd te maken? Mag je die taak in de competitiesfeer brengen, met als resultaat: Die en die is de beste en heeft de wedstrijd gewonnen? Dan gebruik je het Woord van God om als dienaar punten te behalen. Het Woord van God is daarvoor te heilig. Het ambt is te belangrijk dan dat de uitoefening ervan met punten en prijzen kan worden beloond.

Vervolgens: Wat is het criterium waamaar de preek wordt beoordeeld? Gaat het om de tekstinhoud, het confessioneel gehalte of de vlotte manier van vertolking? Voorzover mij bekend zijn de criteria als spelregels van de wedstrijd niet vooraf bekendgemaakt.

Ten slotte: Welke versie van de preek is bepalend? De geschreven en ingezonden of de uitgesproken preek? De wedstrijd had iets tweeslachtigs. Op grond van ingezonden preken vond een radicale selectie plaats. De prijs werd toegekend op grond van de uitgesproken preek. Dat moet voor de deelnemers onbevredigend zijn. Doorslaggevend bleek te zijn wat werd genoemd de innoverende vertolking van de tekst.

De lezer merkt dat ik niet aan de wedstrijd heb deelgenomen. Ik acht zo’ n competitie in strijd met de heiligheid van het Woord van God en de waardigheid van het ambt van predikant. Dat de wedstrijdregels vooraf niet duidelijk zijn aangegeven, wijst op een zekere willekeur, om liiet te zeggen onzekerheid.

Aan ‘t denken gezet

Toch heeft het initiatief van Trouw mij wel aan het denken gezet. Moet er soms niet een stimulans naar predikanten uitgaan om het beste te geven dat een dominee heeft? Het beste aan inzicht in de tekst, aan taalgebruik en praktische vormgeving, en vooral ook: aan geestelijke leiding door de uitleg van de Schrift?

Wie week aan week preken moet maken voor dezelfde gemeente, loopt het gevaar vermoeid te raken. Ik weet wel: het Woord is steeds nieuw en maakt de dingen nieuw. Toch moet de gemeente het zojuist genoemde gevaar niet onderschatten.

Daarom zouden we een goed alternatief moeten hebben voor de preekwedstrijd. Zelf zie ik dat in het gesprek met de kerkenraad. Daarin móeten plus- en minpunten eerlijk aan de orde komen.

Verder zouden gemeenteleden met liefdevolle openhartigheid hun reactie aan de dominee kwijt moeten kunnen. Dat kan, doordat ze zeggen wat hen heeft getroffen of hoe ze bemoedigd zijn. Dat kan ook met woorden die ooit in een kerkeirraadskamer in Friesland hebben geklonken: De dominee heeft wel eens beter gepreekt.

Ik weet niet of een predikant dikwijls reacties op zijn preken krijgt. Misschien verschilt dat van gemeente tot gemeente. Het lijkt me goed dat een predikant luistert naar de gemeente. Kritische reacties moeten opbouwend bedoeld zijn. Ze zullen een predikant stimuleren om zich nog meer in te zetten voor een goede preek. Die is praktisch, persoonlijk en pastoraal.

Een preekwedstrijd wijs ik af. Leren van het luisteren naar de reactie van de gemeente op de preek beveel ik aan.

De auteur is emeritus hoogleraar van de christelijke gereformeerde Theologische Universiteit te Apeldoorn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Preekwedstrijd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken