Bekijk het origineel

Grote schade door bacterievuur in provincie Zeeland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grote schade door bacterievuur in provincie Zeeland

3000 meidoorns afgezaagd

2 minuten leestijd

GOES (ANP) - Een explosie van bacterievuur levert in Zeeland grote schade op aan natuur en fruitteelt. In de Zak van Zuid-Beveland, rond Kapelle en op Tholen, moeten zón 3000 meidoorns worden afgezaagd. Hoe groot de schade aan de fruitteelt is, is nog niet duidelijk.

Volgens secretaris B. Feijtel van de landbouworganisatie LTO Zeeland is de explosie te wijten aan de hoge luchtvochtigheid en de hoge temperaturen van de laatste tijd. Stormen in juni hebben bovendien gezorgd voor een grote verspreiding. De ‘wonden’ aan fruitbomen door afgewaaide takken bieden bovendien een goede bodem voor de bacterie.

De laatste explosie van bacterievuur, ook wel perenvuur genaamd, was in 1993. Omdat het daarna op dat gebied rustiger was, is overleg over de aanpak tussen natuurbeheerders en fruitteeltorganisaties verwaterd. Natuurmonumenten en LTO Zeeland hebben inmiddels afgesproken het overleg volgend voorjaar te hervatten.

Verbranden

Fruittelers die bacterievuur in hun bomen ontdekken, moeten net voor de oogst besmette talcken tot hele bomen verbranden. De tegenvaller, die nergens te verhalen valt, komt boven op de .eerdere schade dit jaar door de vorst en stormen.

Boomwallen

Op Zuid-Beveland moeten hele meidoornhagen in boomwallen en langs bloemdijken worden afgezaagd. Het landschap heeft daar volgens een woordvoerder van Natuurmonumenten in Zeeland behoorlijk van te lijden, ook al lopen de meidooms over enkele jaren weer uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Grote schade door bacterievuur in provincie Zeeland

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken