Bekijk het origineel

Kovacevic: „Niet schuldig aan genocide”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kovacevic: „Niet schuldig aan genocide”

NAVO wil alle verdachten oppakken

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Milan Kovacevic heeft gisteren bij zijn voorgeleiding aan het Jooshvië-tribunaal gezd onschuld te zijn aan genodde. Hij zei vrijspraak te verwaditen, „vertrouwend op Gods hulp en de rechtvaardieid van het hof’.

De Bosnische Serviër oogde zwak en sprak met zachte, hese stem. Volgens de Bosnisch-Servische regering heeft Kovacevic sinds zijn arrestatie op 10 juli twee beroerten gehad. Wegens zijn slechte gezondheid was zijn voorgeleiding eerder uitgesteld.

Kovacevic’ advocaat Pantelic legde gisteren de nadruk op de slechte gezondheidstoestand van zijn cliënt. Hierdoor had hij de aanklacht nauwelijks met hem kunnen doornemen. Maar tevens zei hij voldoende tijd te hebben gehad voor het bestuderen van de aanklacht en gaf hij aan geen bezwaar te zien in voortzetting van het proces.

Milan Kovacevic werd op 10 juli gearresteerd door troepen van SFOR in Prijedor. Het was de eerste maal dat de internationale vredesmacht in Bosnië actief een verdachte opspoorde. Een andere verdachte, Simo Drljaca, werd dezelfde dag doodgeschoten toen hij zich verzette tegen arrestatie. Later bleken beiden in een geheime aanklacht te zijn beschuldigd van genocide.

Vemietingskampen

De beschuldigingen jegens Kovacevic spitsen zich toe op de periode tus- sen april 1992 en januari 1993, toen hij een hoge positie bekleedde in het Bosnisch-Servische machtsapparaat. In deze hoedanigheid was hij een van de hoofdverantwoordelijken voor de etni sche zuiveringen in Prijedor onder Bosnische Kroaten en Bosnische moslims, en hun internering in kampen. Verder was was hij medeverantwoordelijk voor de oprichting van Omarska, Keraterm en Trnopolje, en de manier waarop deze kampen werden gerund.

De aanklacht stelt met zoveel woorden dat Omarska en Keraterm niets minder dan vernietigingskampen waren. In Trnopolje zaten vooral vrouwen, kinderen en ouderen. Verkrachtingen en martelingen maakten hier deel uit van een welbewuste strategie.

Hardere aanpak

De secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, heeft gisteren de druk op verdachten van oorlogsmisdaden in Bosnië opgevoerd en gezegd dat zij voor het vertrek van de internationale vredesmacht aDen achter de tralies zullen zitten. Het is een teken van een nieuwe, hardere benadering van verdachten door de internationale gemeenschap. Er is een lijst met de namen van 77 verdachten van oorlogsmisdaden, maar er bestaan ook nog geheime lijsten en het totale aantal verdachten is onbekend.

Een naaste medewerker van de belangrijkste verdachte, de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, zei gisteren in Pale dat het de onderzoekers van het tribunaal vrij staat Karadzic in Servië te interviewen. De zegsman, Momcilo Krajisnik, voerde aan dat zo’n interview Karadzic zou zuiveren van alle blaam.

Solana stelde geen tijdslimiet aan het opsporen en arresteren van verdachten, maar de door de NAVO geleide missie eindigt volgens plan in de zomer van 1998. Er is gesproken over verlenging van de missie, maar hierover is geen besluit genomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kovacevic: „Niet schuldig aan genocide”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken