Bekijk het origineel

Nu evenveel melkkoeien als in 1939

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nu evenveel melkkoeien als in 1939

2 minuten leestijd

VOORBURG (ANP) - Het aantal melkkoeien in ons land is vorig jaar verder afgenomen en is daarmee nagenoeg gelijk aan dat van 1939. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sinds de invoering van de melkquota in 1984 is het aantal melk- en kalfkoeien verminderd met 38 procent: van meer dan 2,5 miljoen tot 1.584.000 stuks dit jaar. De melkproductie per koe stijgt nog altijd en er zijn dus steeds minder koeien nodig om het quotum te bereiken.

Ten opzichte van april vorig jaar nam de rundveestapel dit jaar af met 3 procent. Die daling bleef beperkt doordat het aantal vleeskalveren nu met 704.000 stuks hoger is dan het in jaren is geweest.

Binnen de veestapel doen zich grote verschuivingen voor. Het aantal schapen daalde ten opzichte van vorig jaar met 10 procent en komt daarmee voor het eerst sinds 1990 onder de anderhalf miljoen. Daar staat tegenover dat geiten in zijn. Er worden nu 120.000 geiten gehouden, twee keer zo veel als vier jaar eerder.

Het aantal kalkoenen is ten opzichte van vorig jaar met 8 procent gestegen tot meer dan 1,3 miljoen. Daarvan wordt zo’n 60 procent in Limburg gehouden. Ook zijn dit jaar veel meer pony’s geteld in de boerenbedrijven dan vorig jaar. Het aantal steeg met 20 procent tot zo’n 40.000.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Nu evenveel melkkoeien als in 1939

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken