Bekijk het origineel

Kinnock dient klacht in tegen Oostenrijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Kinnock dient klacht in tegen Oostenrijk

Tol voor Brennerpas onterecht verhoogd

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - Oostenrük heeft volgens de Eunqiese Commissie in 1995 ten onrechte de tdtarieven voor de Brennerpas veiiioogd. Om deze veiiicing ongedaan te maken heeft de Commissie gisteren een officiële klachtenprocedure op gang gebracht bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Een uitspraak zal zeker tot volgend jaar op ch laten wachten.

De stijging van de Brenner-tol leidde in sommige gevallen tot een verdubbehng. Transporteurs moeten voor vrachtwagens nu zelfs 1000 schilling (ƒ 160) per rit betalen, afhankelijk van het tijdstip van passage en de grootte van de vrachtwagen. Veel Nederlandse chauffeurs maken van de Brennerpas gebruik voor transporten naar Itahë.

Volgens Europees transportcommissaris Kinnock heeft Oostenrijk over de verhoging geen enkel contact gehad met Brussel. De prijsstijging houdt ook geen enkel verband met hogere kosten, door bijvoorbeeld veranderingen of verbeteringen aan de bergpassage.

Alleen dat soort gevallen rechtvaar digt, na overleg met de Europese Commissie, een stijging van de toltarieved Van verbetering is nu echter absoluut geen sprake. Volgens Kinnock gebruikt Oostenrijk de Brennerpas als melkkoe.

Verdienen

Transport en Logistiek Nederland is het volkomen met hem eens. „Wij hebben met andere Europese transportorganisaties van meet af aan aangedrongen op een verbod van de tariefverhoging. De exploitatiemaatschapij van de Brenner zou gewoon gaan verdienen aan de infrastructuur en dat is niet de bedoeling”, aldus woordvoerder H. Koeleman.

Kinnock stelde eerder een prijsverhoging van het eurovignet voor vrachtwagens voor. Dit vignet is geldig in de Benelux, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken.

Deze prijsverhoging, die voor veel trucks ook zou uitdraaien op een verdubbeling, moest dan de hogere toltarieven op de Brenner ongedaan maken. Europese transportorganisaties en verkeersministers hebben de prijsverhoging van het eurovignet echter al van de hand gewezen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kinnock dient klacht in tegen Oostenrijk

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken