Bekijk het origineel

Marihuana niet meer via arts en apotheek

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Marihuana niet meer via arts en apotheek

Ministerie geeft duidelijkheid

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Artsen en apothekers hebben gisteren te horen gekregen dat zij geen marihuana mogen voorschrijven of verstrekken. In een circulaire bevestigt de Hoofdinspectie voor de Farmacie en Medische Techndogie nog eens het huidige reringsstandpunt over marihuana op recept

„De circulaire is opgesteld omdat het ministerie van VWS de afgelopen weken veel vragen van medici en apothekers heeft ontvangen, omdat zij willen weten hoe het staat met het voorschrijven en verstrekken van marihuana. De circulaire is bedoeld om het huidige beleid weer te geven”, aldus een zegsman van het ministerie van volksgezondheid.

In de circulaire wijst plaatsvervangend hoofdinspecteur dr. L. Lousberg erop dat de Opiumwet geen regeling kent die een arts toestaat marihuana voor te schrijven. Recepten zijn daardoor niet geldig, waardoor, het een apotheker niet is toegestaan marihuana te verstrekken.

Onjuist

Officieel geldt die regeling ook voor andere middelen die onder de Opiumwet vallen, zoals morfine en codeïne.

Het voorschrijven van die medicijnen wordt evenwel gedoogd, omdat de werking ervan wetenschappelijk is aangetoond. Bij marihuana is dat volgens de inspectie nadrukkelijk niet het geval.

„De veronderstelling dat marihuana een effectief middel is tegen iedere kwaal, berust op onjuiste gegevens”, zo schrijft Lousberg.

Eerder adviseerde de Gezondheidsraad al marihuana niet als een geneesmiddel te beschouwen. De opvattingen van de Gezondheidsraad en de circulaire van de inspectie laten echter onverlet dat tal van patiënten baat vinden bij het gebruik van marihuana. Met name mensen met kanker of aids, maar ook MS- en staarpatiënten hebben er naar eigen zeggen baat bij.

De werking van de cannabisplant heeft in West-Europa tot dusver geen onderbouwing gekregen vanuit de wetenschap.

Logisch

In de circulaire wijst Lousberg er bovendien op dat artsen noch apothekers de werking van het voorgeschreven middel exact genoeg kunnen doseren en controleren. Ook lopen kwetsbare patiënten volgens de plaatsvervangend lioofdinspecteur door het gebruik van marihuana het risico een virusinfectie te krijgen.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap noemt het schrijven van de inspectie logisch en niet verrassend. Volgens een woordvoerder ligt het voor de hand dat eerst onderzoek wordt gedaan naar de werking van een bepaald middel voordat het wordt ingevoerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Marihuana niet meer via arts en apotheek

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken