Bekijk het origineel

Fruitteeltmuseum

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Fruitteeltmuseum

2 minuten leestijd

Er bloeide weinig toen de Zeeuwse gedeputeerde De Kok het Fruitteeltmuseum in Kapelle opende. Het was 6 december en het was winter.

Een halfjaar later beleeft het museum zijn eerste zonierseizoen. Op woensdag, donderdag en vrijdag zwenken om 13.00 uur de deuren open, waarna om 17.00 uur de sleutel weer omgedraaid wordt, ‘s Zaterdags strekken de openingstijden zich uit van 10.00 tot 17.00 uur.

De geschiedenis van Kapelle is van oudsher verweven met de fruitteelt. Daarom is het museum hier gevestigd. Het bestaat niet zomaar uit rimpelige appeltjes achter het glas, maar wil een museum nieuwe stijl zijn, ofwel een “belevingsmuseum”. Vader, moeder en de kinderen, allen kunnen ze er op actieve wijze informatie over fruit en de fruitteelt vergaren. Tot de activiteiten behoren luiken optillen, kijkkasten bewonderen, een bod doen via de veilingklok en een wandeling maken door de museum tuin, waar oude fruitsoorten worden geteeld.

Voor (school)groepen is er een speciaal programma in de multifuncionele ruimte. Daar is een opstelling gemaakt die kinderen in aanraking brengt met vele facetten van fruit. zoals in sprookjes, in spreekwoorden, in fruitstillevens en in de keuken. Er zijn lezingen, oude films en workshops. Voor kinderen van acht tot twaalf is het boekje “Fruit, en wat dan nog?” uitgegeven, waarin Kwetter de Spreeuw het fruitteeltverhaal vertelt.

Het museum geeft verder een beeld van fruit in kasteeltuinen en van werktuigen uit de fruitteelt. Daarnaast zijn er tal van oude foto’s. Het Fruitteeltmuseum vond onderdak in de voormalige Groene School, een lagere tuinbouwschool op Biezelingseweg 10 (0113-344904), tien minuten lopen vanaf sta tion Kapelle-Biezelinge. Het hele gebouw is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Het museum heeft ook een winkel en een kleine horecavoorziening, het Fruitarium.

L. Vogelaar

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Fruitteeltmuseum

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken