Bekijk het origineel

Aanslag in Grozni op rebellenleider

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aanslag in Grozni op rebellenleider

Jeltsin streeft naar overleg met Tsjetsjenië

2 minuten leestijd

GROZNI (AP) - Een bomexplosie in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozni by het kantoor van rebellenleider Salman Radoejev heeft gisteren zeker dr’ doden en vier gevfonden geeist Radoejev was niet onder de slachtoffers.

Een met explosieven gevulde bestelauto werd op afstand bij het pand tot ontploffing gebracht. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar Radoejev verdenkt Rusland. „Deze poging tot moord is uitgedacht door de Russische geheime dienst, met hulp van Tsjetsjeense schoften. Ik heb al mijn strijdmakkers gewaarschuwd dat de Russische leiders, zelfs al wordt er een vredesverdrag getekend, zullen trachten alle Tsjetsjeense leiders uit te roeien”. Radoejev zei dat het maar een paar seconden gescheeld had of hij was dood geweest.

Radoejev, die in de oorlog met Rusland van 1994-1996 een gewaagde gijzelingsactie uitvoerde in Zuid-Rusland, heeft vele vijanden. De groep strijders die hij aanvoert, heeft sinds de beëindiging van de oorlog de verantwoordelijkheid opgeëist voor zeker twee aan slagen op treinen in Rusland, waarbij vier doden vielen. De Rijssen beschouwen Radoejev als een terrorist en voor de Tsjetsjeense regering, die moet schipperen tussen de onafhankelijkheidszin van de Tsjetsjenen en de Russische weigering om de republiek los te laten, is A% fanatieke Radoejev een lastpak. De Russische media maakten gis teren bekend dat president Jeltsin op korte termijn overleg wil voeren met de Tsjetsjeense president Asian Maschadov om duidelijkheid te brengen in de verhouding. „We moeten een machtsdelingsovereenkomst sluiten tussen de federale autoriteiten en Tsjetsjenië”, citeerde Interfax de president, die overigens opmerkte dat Rusland nog niet klaar was om een algeheel verdrag met Tsjetsjenië te tekenen. Jeltsin opperde dat een toekomstig verdrag zou kunnen lijken op dat met Tatarstan, een olierijke republiek die semi-autonome status heeft, maar wel deel uitmaakt van Rusland.

Radoejev dreigde naar aanleiding van de aanslag een Russische pijpleiding die door Tsjetsjenië loopt, te zullen opblazen als Rusland niet de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië erkent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Aanslag in Grozni op rebellenleider

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken