Bekijk het origineel

„Houd u niet op de been met mogelijkheid van zalig worden’

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Houd u niet op de been met mogelijkheid van zalig worden’

Ds. Onderdelinden tijdens Mbuma-zendingsmiddag Garderen:

4 minuten leestijd

GARDEREN - „Al is het onder het dak van de reformatorische ker en beiydenis en zyn de klanken naar de Sduift, we moeten Ieren dat we allen dwalen. In heidendom of christendom, ieder Adamskind dwaalt, met intellect, emoties en werii”.

Dat zei ds. Tj. de Jong, hervormd predikant in Staphorst, gisteren tijdens de jaarlijkse zendingsmiddag van de Mbuma-zending in Garderen. Hij overdacht Jesaja 29:24. „En die dwalende van geest zijn, zuUeatot verstand komen, en de murmureerders zullen de lering aannemen”. Dwalende heidenen, zei de predikant, zijn er zowel in Afrika als in Europa. „De mensen dpnken dat ze goden zijn. Nee, zegt Jesaja, ze zijn dwalend op weg naar de eeuwigheid. Dat komt, omdat de kennis van goddelijke zaken er niet meer is”.

De prediking heeft de Heere verordineerd om dat te leren, aldus de predikant. „Ontdekkende prediking, die het bot opensnijdt tot in het merg toe”. Eveneens moet ieder mens leren, onderwees de predikant, dat hij een murmureerder is. Iemand die opstandig is tegen de heilige wet en de eis daarvan. Maar ook tegen vrije genade”.

Verstandige gelovigen, de derde categorie mensen waarover ds. De Jong sprak, zijn volgens hem geen andere dan de eerste twee soorten. Onder verwijzing naar de kamerling zei ds. De Jong dat ze de zaak hebben te verstaan gekregen op de prediking, omdat de Heilige Geest daarin meekwam. Zo brengt Hij Zijn uitverkorenen toe in alle landen. Ze gaan zich onderwerpen aan de lessen die door Woord en Geest worden ingedragen in de ziel. Wie de lering aanneemt, gaat eronder liggen.

Hij löijgt geloofsarmen om het te omhelzen. Het is Gods werk alleen. Wat komt er dan een vreugde in de ziel”.

Emmaüsganger

De eerwaarde heer G. W. Nijhof uit Urk vroeg de aanwezigen of er nog Emmaüsgangers onder hen waren. Hij sprak naar aanleiding van Lukas 24:27. Dat zijn mensen, legde hij uit, met geloof. „Maar toch kennen zij Jezus niet. Dat komt doordat de Emmaüsgangers de Bijbel dicht hadden. Daarom verstonden ze de Schrift niet. Christus gaat hen dan onderwijzen, begonnen hebbende van Mozes”. „Wij beginnen soms zomaar ergens”, zei de heer Nijhof. „Bij een mooie geschiedenis of een mooie psalm. De beloften en het troostrijke halen we uit de Bijbel. Maar de Heere Jezus begint bij de wet. Dat is de rechte prediking. Hier en op het zendingsveld. De Heere Jezus begint bij de gesloten poort van het paradijs. Bij Genesis 3:15. Hij verklaart de diepte van de val in Adam. Al wat dat begin niet heeft, slaat de doodstaat van de mens af’, zei Nijhof.

„Christus tekent Zichzelf vanuit de profeten, in al de Schriften. Met hoeveel van de Bijbel wilt u zalig worden? Met de helft, met driekwart of met de hele Bijbel? De Kerk heeft het hele Woord nodig tot haar zaligheid en op de weg der heiligmaking.

Als u een vreemdeling bent of vijandig omdat het zo moet dat u erbuiten wordt gezet, vraag dan de Heere of Hij u bekeren en leren wil. Dat Hij u lere de weg van Mozes af. U kunt niets overslaan. Gods Kerk kruipt door het Woord heen”.

Ds. C. L. Onderdelinden, predikant van de vrije oud gereformeerde gemeente te Oldebroek, wees de bezoekers van de zendingsmiddag er eveneens op dat alle mensen van dezelfde lap zijn gescheurd. „Allemaal zijn we verdoemelijk voor God. Voelen we dat gewicht van het branden van Gods toom en het gewicht van onze ziel?”

Naar aanleiding van Handelingen 10:36 zei hij dat zending bedrijven ten diepste woordverkondiging is. God zendt Zijn Woord als hcht in de duisternis. Het is een wonder dat Hij Zich wil openbaren, dat we Hem mogen leren kennen. Dat is noodzakelijk. Wij hebben niet het minste besef wie God is. De koude rillingen lopen niet over onze rug. Wij hebben onze zakdoek niet nodig. Wij hebben geen besef van wat het oordeel inhoudt”.

Wil het wél zijn, dan moeten we beiden kennen, zei de predikant. „Adam en de tweede Adam. Petrus preekt in Caesarea, de plaats waar hijzelf belijdenis mocht doen. De man heeft kennis van zaken. Hij mag preken dat er zaligheid is voor de armste, vuilste zondaar. Niet omdat het recht is, maar omdat er van God vandaan een weg is gebaand. Hij zond zijn Zoon”.

Vrede is er alleen door Jezus Christus, beklemtoonde de predikant. „Denk erom. Dat is niet alleen in aanschouwing, in het horen van de prediking en in de belijdenis, maar in de bevindelijke kennis. Denk aan het bloed dat gesmeerd moest worden aan de deurpost.

In de schaal deed het geen kracht. Houdu niet op de been met de mogelijkheid zahg te worden. Veins niet. U zult geen vrede met God hebben als u blijft buiten het bloed van Jezus Christus”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Houd u niet op de been met mogelijkheid van zalig worden’

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken