Bekijk het origineel

Varkensvervoerders niet welkom in België

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Varkensvervoerders niet welkom in België

Brussel scherpt hygiënevoorwaarden aan

3 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP) - De Bdgisdie minister van landbouw, Pinxten, heeft gisteren een aantal maatregelen ekondi gd om Nederiandse vaikenstransporteurs te weren. Hij wil daarmee voorkomen dat er meer Belgische bedrqven vanuit Nederland worden besmet met varkenspest

Pinxten wil eigenlijk dat Belgische varkensbedrijven in het geheel geen gebruikmaken van Nederlandse transporteurs. De Europese wetgeving, die een vrij verkeer garandeert, staat Pinxten echter niet toe Nederlandse varkensvervoerders de toegang tot België te ontzeggen.

De minister heeft echter wel het recht hygiënevoorwaarden te stellen aan de Nederlandse transporteurs. Op 28 maart stelde Pinxten al de eis dat een vervoerder ten minste 48 uur geen contact mocht hebben gehad met een Nederlands varkensbedrijf wilde hij varkens mogen vervoeren in België.

Gisteren scherpte Pinxten die maatregel verder aan. Nederlandse vervoerders die in België willen rijden, moeten voortaan kunnen bewijzen dat ze 48 uur lang niet in contact zijn geweest met een Nederlandse varkenshouderij. Bovendien moeten ze hun wagen grondig ontsmetten. Pas dan kunnen ze een verklaring krijgen van de Belgische Veterinaire Diensten die recht geeft op toegang tot België. Die verklaring blijft slechts 24 uur geldig.

Pinxten zegt zich te realiseren dat deze maatregel de activiteiten van Nederlandse transporteurs in België „aanzienlijk bemoeilijkt”. „Een beroep doen op Nederlandse vervoerders blijft bijzon der riskant. In verhouding tot het risico dat hier evenwel mee gepaard gaat, is de maatregel volledig verantwoord”, aldus Pinxten.

België werd begin deze maand geconfronteerd met varkenspest. Vermoed wordt dat de ziekte door een Nederlandse transporteur is overgebracht. In totaal is tot nu toe op acht Belgische bedrijven varkenspest vastgesteld. In totaal zijn 62 varkenshouderijen ontruimd. NJomenteel ziet het ernaar uit dat België de ziekte onder controle heeft.

De gevolgen van de Belgische maatregelen voor de Nederlandse veetransporteurs zijn beperkt, zegt H. Koeleman van Savetra, de organisatie van veetransporteurs. „De regels vergen flexibel handelen van de vervoerders, maar dan valt er wel mee te leven”, zo licht hij toe. Savetra betreurt het wel dat België de indruk wekt dat vervoer een grote rol speelt bij het overdragen van varkenspest. „Wat sterk overdreven is, want gebleken is dat zoiets in slechts 2 procent van de ziektegevallen het gev is geweest”.

Nieuwe gevallen

Iet aantal meldingen van varkenspest in Nederland heeft zich gisteren met vijf gevallen uitgebreid tot 362. De nieuwe gevallen liggen in het bekende varkenspestgebied, zodat geen nieuwe maatregelen worden getroffen.

Het gaat om drie varkensbedrijven in Elsendorp, met respectievelijk 390, 190 en 1160 varkens. De dieren waren hier al preventief geruimd. Op een boerderij in Uden stenden driehonderd varkens, die het ministerie reeds had opgekocht. In Erp gaat het om een bedrijf met vierhonderd varkens.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Varkensvervoerders niet welkom in België

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken