Bekijk het origineel

Onderwij shervorming Turkije gehandhaafd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderwij shervorming Turkije gehandhaafd

Regering trekt zich niets aan van protesten

2 minuten leestijd

ANKARA (AP) - De Turkse premier, Mesut Yilmaz, heeft gisteren verklaard dat zijn seculiere roering niet zal buigen voor de druk van moslimftindmnentalisten om de voorgestelde onderwijshervorming in te trekkea

Dinsdag hielden 15.000 betogers in Ankara een demonstratie tegen de hervorming, die bedoeld is om het religieuze onderwijs aan banden te leggen.

„Degenen die denken dat straatdemonstraties en acties de regering van gedachten doen veranderen, hebben het mis. We zijn vastbesloten de onderwijshervorming door te voeren”, aldus Yilmaz tijdens een persconferentie.

De regering van Yilmaz, die een maand geleden aantrad, heeft voorgesteld het aantal jaren dat kinderen verplicht seculier onderwijs volgen te verhogen van vijf naar acht, zoals de machtige militairen eisen. Dat betekent dat de lagere klassen van de islamitische middelbare scholen hun deuren kunnen sluiten. Volgens het leger zijn de rehgieuze scholen broedplaatsen voor moslimmilitanten die het seculiere systeem gewapenderhand willen bestrijden. Yilmaz kwam aan de macht nadat de door fundamentalisten geleide regering van Necmettin Erbakan onder druk van het leger was opgestapt.

Yilmaz beschuldigde de Welvaartspartij van Erbakan ervan de protestdemonstratie in Ankara georganiseerd te hebben en waarschuwde dat hij strengere maatregelen gaat nemen tegen nieuwe illegale protesten. De Welvaartspartij ontkende de demonstratie georganiseerd te hebben.

Uitbreiding

Met de sluiting van de laagste klassen van de islamitische scholen wordt in de ogen van Yilmaz godsdienstonderwijs een keuzevak op alle middelbare scholen: „De hervorming breidt het religieuze onderwijs uit in plaats van het in te perken. Nu profiteren slechts 280.000 leerlingen van het rehgieuze onderwijs. Dat aantal zal tot 10 miljoen toenemen”.

Ook zei Yilmaz dat Turkije onder meer aan de Wereldbank en de Europese Unie financiële hulp zal vragen voor het bekostigen van het project Onderwijs 2000.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Onderwij shervorming Turkije gehandhaafd

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken