Bekijk het origineel

Geen straf voor psychiater na hulp bij zelfdoding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen straf voor psychiater na hulp bij zelfdoding

2 minuten leestijd

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft vanmorgen psychiater P. J. Carpentier uit Vught ontslagen van rechtsvervolging, conform de eis van de officier van justitie. De man stond terecht wegens hulp bij zelfdoding.

In september 1994 verstrekte de arts een 48-jarige vrouw uit Rosmalen op haar eigen verzoek een drank waarmee zij haar leven beëindigde. De vrouw leed vanaf haar zeventiende jaar aan ernstige depressies en anorexia nervosa. Psychotherapie en medicijnen brachten geen verbetering in haar toestand.

Vijf geraadpleegde deskundigen oordeelden dat de psychiater zorgvuldig heeft gehandeld, volgens de regels die zijn opgesteld voor hulp bij zelfdoding. Carpentier raadpleegde in juli 1994 de inspecteur voor de volksgezondheid over het verzoek van zijn patiënte. De vrouw had haar verzoek op schrift gesteld.

De rechtbank heeft overwogen het openbaar ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Zij was uiteindelijk bereid de vervolgingsbeslissing te zien als een verzoek om rechterlijke toetsing van een nieuw juridisch element in de euthanasieregelgeving, namelijk hulp bij zelfdoding als het lijden van een patiënt niet aantoonbaar voortvloeit uit lichamelijk veroorzaakt lijden.

Eerder had zowel de hoofdofficier van justitie in Den Bosch als de inspecteur voor de volksgezondheid de zaak willen seponeren. De procureursgeneraal wilden echter een openbare toetsing door een rechtbank.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Geen straf voor psychiater na hulp bij zelfdoding

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 juli 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken