Bekijk het origineel

Steeds meer scheuren in dijken langs Oder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Steeds meer scheuren in dijken langs Oder

„Kans op overstroming wordt groter”

2 minuten leestijd

FRANKFURT A/D ODER (AP) - De vrees voor een totale overstroming van het Oost-Duitse landbouwgebied Oderbruch is vannacht opnieuw gegroeid. De doorweekte dijken vertonen steeds meer scheuren en verzakkingen.

Kort voor middernacht zakte bij Hohenwutzen een stuk van de noordelijke dijk weg. Anderhalf uur later werden bij het zuidelijker gelegen Reitwein enkele scheuren in de dijkweg ontdekt. Het Brandenburgse ministerie van binnenlandse zaken in Potsdam sprak van een bedreigende situatie, die volgens deskundigen echter nog controleerbaar is. De gevreesde ramp bleef uit. .

Nog steeds zijn duizenden soldaten en vrijwilligers koortsachtig in de weer om te redden wat er te redden valt. Volgens het crisisteam in Potsdam moesten soldaten eerst een brug slaan over het water achter de dijk om de ingezakte plekken tussen Hohenwutzen en Gues

tebieser Loose te bereiken en het benodigde materiaal om de dijk te repareren aan te slepen.

Kritiek

Rondom Platkow, Gusow en Seelow in de Oderbruch is men druk bezig provisorische ringdijken te bouwen om de dorpen zo goed en zo kwaad als het kan te beschermen. „Dat er iets gedaan moet worden is duidelijk en ook dat het zo snel mogelijk moet gebeuren”, zei een woordvoerder van het crisisteam.Hij voegde eraantoe dat de kans op een dijkbreuk een stuk groter is dan de kans dat de dijken het houden.

Gisteravond waren duikers erin ge slaagd bij Hohenwutzen in het noorden van de Oderbruch de dijk met plastic zeil af te dichten. De hoge waterstand, die in de nacht onverminderd hoog bleef, kan nog twee weken aanhouden. Het blijft regenen in de regio.

Samenwerking

De Duitse minister van buitenlandse zaken, Klaus Kinkel, liet vandaag in de krant Maerkische Oderzeitung weten dat Duitsland, Tsjechië en Polen, de twee landen waar de overstromingen naast slachtoffers voor vele miljoenen schade hebben aangericht, nauwer moeten samenwerken bij het voorkomen van natuurrampen. Maatregelen tegen het wassende water moeten niet op nationaal niveau genomen worden, maar gezamenlijk met de landen in de regio, aldus Kinkel. Hij zei zich daarvoor sterk te zullen maken, ook bij de EU in Brussel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Steeds meer scheuren in dijken langs Oder

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken