Bekijk het origineel

Elf jaar geëist tegen ex-DDR-leider Krenz

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Elf jaar geëist tegen ex-DDR-leider Krenz

Aanklager: „Administratieve moordenaar”

2 minuten leestijd

BERLIJN (AP) - Een officier van justitie in Berlijn heeft gisteren elf jaar gevangenisstraf geëist tegen Egon Krenz, de laatste communistische leider.van Oost-Duitsland, die terechtstaat op beschuldiging van doodslag. Tegen zijn twee medeverdachten, de voormalige leider van de communistische partij in Berlijn Günter Schabowski en ex-politburolid Günter Kleiber, werd respectievelijk negen en 7,5 jaar geëist

Krenz en de twee anderen, staan terecht omdat ze medeverantwoordelijk worden gehouden voor het doodschieten van DDR-burgers die naar het Westen probeerden te ontkomen. Officier van justitie Bernhard Jahntz omschreef de drie als „administratieve moordenaars”.

De officier van justitie drong eropaan Krenz meteen in voorlopige hechtenis te nemen wegens groot vluchtgevaar. Volgens Jahntz is Krenz schuldig aan zeker één geval van doodslag en twee gevallen van medeplichtigheid aan doodslag. De twee anderen waren volgens de officier schuldig aan drie gevallen van medeplichtigheid aan doodslag.

De rechtbank ging niet in op het verzoek van de aanklager het drietal meteen vast te zetten. De rechter gaat ervan uit dat de kopstukken zich niet willen onttrekken aan het verdere proces.

Als de rechtbank echter wel ingaat op de eis van de procureur om Krenz elf jaar op te sluiten, betreft het de hoogste straf die ooit aan een voormalige DDRfunctionaris is opgelegd. Het vonnis wordt in september verwacht.

De 60-jarige Krenz werd eind 1983 lid van het politburo. In 1989 werd hij hoofd van de veiligheidsdienst van de DDR en in oktober van dat jaar volgde hij Erich Honecker op als partijleider.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Elf jaar geëist tegen ex-DDR-leider Krenz

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken