Bekijk het origineel

Politieman brak lans voor vermoorde Rus

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Politieman brak lans voor vermoorde Rus

„Te positief oordeel over Rozenbaoum”

2 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Een lid van de Eindhovense recherche heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (END) juli vorig jaar schriftelijk gevraagd de vermoorde Russische zaketiman Vadim Rozenbaoum een permanente verblijfevergunning te geven. Dit wegens het nut van de man voor de politie en wegens het gevaar dat hij in Rusland liep.

Dit blijkt uit een vertrouwelijke brief van de rechercheur, P. H., werkzaam op het Eindhovense hoofdbureau, aan het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst Zuidoost-Nederland, Van der Horst. Het vertrouwelijk schrijven is gisteren gepubliceerd door het dagblad Trouw.

H. kreeg trouwens last door zijn brief In februari tikte de korpsleiding hem op de vingers omdat de brief een te positief oordeel over Rozenbaoum zou vellen, zo bevestigde gisteren de politiewoordvoerder in Eindhoven. De CRI in Zoetermeer liet weten niet op zaken rond de persoon Rozenbaoum te willen ingaan en verwees naar de politie Eindhoven.

De politie heeft „geen formeel standpunt over de verblijfsvergunning van Rozenbaoum”. „De agent die de brief heeft geschreven is daarop aangesproken door de korpsleiding”. Met Rozenbaoum, die overigens niet de status van erkend informant had, is wel een aantal keer gesproken over zowel criminaliteit als zakendoen in „tegenwoordig Rusland”, aldus de politie. Hij was dus een zogenoemde gesprekspartner. „Alleen de CID werkt met erkende informanten. Die krijgen een uitgebreidere bescherming dan de gesprekspartners”.

Navraag

Vadim Rozenbaoums aanvraag voor een verblijfsvergunning werd, ondanks zijn aantoonbare zelfstandigheid, herhaaldelijk afgewezen door het ministerie van economische zaken. Dat had volgens EZ overigens niets van doen met informatie van de Russische Communistische Partij, zoals Rozenbaoum zelf opperde. Het ministerie wees er eerder op dat alleen navraag wordt gedaan op het economisch belang.

Rozenbaoum zelf had niet veel vertrouwen meer in een gunstige beschikking. Voor zijn moord was hij net terug uit Israël, waar hij zich met vrouw en kinderen metterwoon wilde gaan vestigen.

Zijn advocaat mr. F. Tripels denkt dat Rozenbaoum over te gevoelige maffia-informatie beschikte. De zakenman vertoonde zich blijkens verklaringen uit zijn buurt nooit alleen. Hij had altijd een paar mensen om zich heen. De goed boerende zakenman kwam uit een gegoede joodse familie, en had contacten met de Gorbatsjovs en de huidige premier Tsjernomyrdin, aldus de jurist.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Politieman brak lans voor vermoorde Rus

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken