Bekijk het origineel

Albright overweegt bezoek aan Israël

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Albright overweegt bezoek aan Israël

Golf arrestaties op Westelijke Jordaanoever

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AFP/DPA/RTR) - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Madeleine Albright, overweegt naar het Midden-Oosten af te reizen om de crisis tussen Israël en de Palestijnen te bezweren. De Israëlische veiligheidstroepen hebben intussen tientallen Palestijnen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de twee bomaanslagen woensdag op een markt in Jeruzalem. Er zijn 51 arrestaties verricht op de Westelijke Jordaanoever.

Onder de arrestanten zijn leiders van de radicale islamitische bewegingen Harnas en Jihad. Alle aanhoudingen hadden plaats in door Israël gecontroleeerd gebied, maar volgens premier Netanjahoe zullen zijn troepen niet aarzelen autonoom Palestijns gebied in te gaan. De Palestijnse politie heeft gedreigd het Israëlische leger in dat geval aan te vallen.

Bij de zelfmoordaanslagen op de markt in Jeruzalem kwamen vijftien mensen om het leven, onder wie de twee Palestijnen die zichzelf opblie zen. Netanjahoe heeft de Palestijnse president Arafat onder druk gezet om actie te ondernemen tegen militante Palestijnen. De Palestijnse politie en Israëlische militairen hebben gisteren al op de Westelijke Jordaanoever talrijke radicale Palestijnen aangehouden.

De Israëlisch regering geeft deschuld van de bomaanslagen aan het Palestijnse bestuur. De Palestijnse Autoriteit verwerpt dit. Arafat sprak van een oorlogsverklaring, die een punt achter het vredesproces zet.

De Israëlische politie trok gisteren een verklaring in dat de daders inmiddels zijn geïdentificeerd. DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de twee mannen uit een dorp op de Westelijke Jordaanoever wier namen gisteren bekend werden gemaakt, de aanslag niet op hun geweten hebben.

De fundamentalistische beweging Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag van woensdag opgeëist, en dreigt met nieuwe acties als morgenavond niet alle Palestijnse gevangenen zijn vrijgelaten.

Bezoek Albright

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Madeleine Albright, overweegt op korte termijn naar het Midden-Oosten te reizen om de crisis tussen Israël en de Palestijnen te bezweren. Het zal het eerste bezoek van Albright aan de regio zijn sinds haar aantreden.

De minister voerde gisteren besprekingen op het Witte Huis over de gespannen $ituatie die in het MiddenOosten is ontstaan na de zelfmoordaanslag. Een Amerikaanse functionaris zei dat een bezoek van Albright een van de opties van de Verenigde Staten is die overwogen wordt in een poging de crisis op te lossen. Mocht Albright gaan, dan zal dat echter pas in de tweede week van augustus gebeuren, kennelijk om de Israëliërs de kans te geven het rouwproces om de slachtoffers te voltooien.

Sinds ze zes maanden geleden minister van buitenlandse zaken werd, heeft Albright nog geen bezoek gebracht aan het Midden-Oosten. Wel stuurde ze enkele malen de bemiddelaar Dennis Ross.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Samuel Berger ziet nog toekomst in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen, ondanks de fiks opgelopen spanningen. De Palestijnen vergelijken de harde Israëlische maatregelen na de aanslag met een oorlogsverklaring. „Het vredesproces is niet dood”, aldus Berger.

Een functionaris liet weten dat het vredesproces zal overleven omdat „de Israëliërs en de Palestijnen begrijpen dat dit noodzaak is en omdat ze weten dat er geen acceptabel alternatief is”.

Zie ook pag. 5: “Imago Netanjahoe loopt deuk op”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Albright overweegt bezoek aan Israël

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken