Bekijk het origineel

Nog geen overlevenden in Australië gevonden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nog geen overlevenden in Australië gevonden

Hulpkreten onder puin gehoord

2 minuten leestijd

THREDBO (AP) - Machteloos hebben reddingswerkers in het door een aardverschuiving getroflèn Australische skioord Thredbo moeten toehoren hoe onder het puin de wanhopige hulpkreten van verschillende overlevenden langzaam verstomden.

Pas elf uur nadat woensdagavond zeker twintig mensen in twee hutten onder een massa aarde, bomen en auto’s bedolven raakten, konden reddingswerkers de instabiele onheilsplek betreden. Tekenen van leven waren er toen niet meer te bespeuren. Gisteravond was het lichaam van een slachtoffer geborgen.

Onder de slachtoffers bevonden zich volgens de politie een echtpaar van middelbare leeftijd uit de Amerikaanse staat Californië en een Nieuw-Zeelandse vrouw. De overige slachtoffers waren Australiërs. Een slachtoffer was een vrouw die op een boven de hutten gele gen weg liep. Haar man, die slechts enkele meters bij haar vandaan liep, ontkwam aan de ramp.

De gevoelige instrumenten waarmee naar overlevenden werd gezocht zijn niet onfeilbaar „maar wel erg nauwkeurig”, zei politiecommandant Bruce Johnston. Hij zei dat het zoeken ‘s nachts zou worden voortgezet.

Populair

Thredbo is een populair skioord in New South Wales, ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Sydney. Het reddingswerk kon pas beginnen nadat een per helikopter aangevoerde geofysicus de reddingsploegen had geadviseerd hoe zij veilig te werk konden gaan. Vervolgens werd met handkracht en met behulp van een kleine graafmachine begonnen met het verwijderen van puin. Sommige stukken bleven te gevaarlijk om te betreden en werden geïnspecteerd door een man die vanuit een Sea King-helikopter van de iharine aan een kabel werd neergelaten.

Terwijl de reddingswerkers aan de slag gingen, scheerden in het zicht van de plaats van de ramp de skiërs alweer van de hellingen.

De Australische radio meldde dat de lawine een 75 meter breed spoor trok en zich had verplaatst over een afstand van ten minste 650 meter. De grondverschuiving zou zijn veroorzaakt door de verzakking van een autoweg boven en achter het skioord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Nog geen overlevenden in Australië gevonden

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken