Bekijk het origineel

TalkKey: U spreekt, ik typ

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

TalkKey: U spreekt, ik typ

Grote vraag naar nieuw computerprogramma

3 minuten leestijd

OISTERWIJK (ANP) - Als eerste bedrijf in Nederland brengt het softwarehuis MDT in Oisterwijk een computerprogramma in de winkel dat gesproken woord omzet in geschreven tekst Het I softwarepakket heet TalkKey en maakt sinds zijn recente introductie een stormachtige verkoop door.

„Tal van ziekenhuizen en advocatenliantoren hebben de professionele versie van TallcKey inmiddels in gebruik en ook enkele duizenden particulieren hebben het pakket beproefd”, zegt MDT-directeur D. Janssen.

Met TalkKey lijkt het produceren van memo’s, brieven en artikelen ineens een makkie. Op een redelijk eigentijdse pc met geluidskaart draait het programma onder Windows. „Ons spraakherkenningspakket wordt geleverd met hoofdtelefoon en microfoon, dus het is na installatie meteen te gebruiken”, zegt Janssen.

TalkKey herkent de stem van zijn gebruiker en zet diens gesproken woord binnen een oogwenk om in schermtekst. „Het programma heeft enkele uren nodig om aan een stem te wennen, maar daarna gaat het vlot”, weet Janssen. „Het programma voor de consument herkent 17.000 woorden en de gebruiker kan deze basis desgewenst uitbreiden met 3000 zelfgekozen woorden”.

Advocatuur

Voor het bedrijfsleven bouwt MDT aparte versies van TalkKey. „Voor juristen leveren wij het programma TogaKey, dat 30.000 gangbare woorden in de advocatuur herkent. Voor medici betaat VoiceMagic, met een ingebouwd controlesysteem”, zo wijst Janssen op de diversiteit aan toepassingen.

Nu het bedrijfsleven het spraakherkenningsprogramma van MDT heeft beproefd en ook de eerste particulieren de nouveauté hebben ontdekt, acht Janssen de tijd rijp voor een definitieve aanval op de gewone pc-bezitter. „Het programma is deze week voor het eerst geleverd aan softwarewinkels”, zegt hij. „Inmiddels zijn enkele duizenden pakketten over de toonbank gegaan. De vraag is enorm”.

De acht werknemers van MDT hebben volgens Janssen tien jaar aan de ontwikkeling van TalkKey gesleuteld. Het bedrijf zal op korte termijn uitgroeien tot een onderneming met zeker twintig werknemers. Door de explosieve vraag naar TalkKey (winkelprijs 169 gulden) heeft het bedrijfje nieuw personeel nodig.

Verlamd

„Janssen verwacht behalve van het bedrijfsleven, op de particuliere markt grote belangstelling voor TalkKey van journalisten en tekstschrijvers. „Mensen die verlamd zijn maar wel kunnen praten, kunnen met TalkKey ineens schrijven”, zo illustreert hij de oorsprong van MDT Information Division, zusteronderneming van Medical Instruments. In MDT participeert bovendien de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij voor 30 procent.

In de VS bestaan al jaren programma’s die geluid omzetten in tekst. Het bedrijf in Oisterwijk volgde deze ontwikkeling nadrukkelijk. „Maar Talk Key is speciaal voor de Nederlandse taal ontwikkeld”, zegt Janssen. „Inmiddels werken wij aan een Franse, Duitse, Engelse en Spaanse versie”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

TalkKey: U spreekt, ik typ

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 1 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken