Bekijk het origineel

Geen licht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geen licht

2 minuten leestijd

„...geef ons van uw olie, want onze lampen gaan uit”. Matth. 25:8b

We zullen de alleenspraak van deze dwaze maagden vervolgen. „Geef ons van uw olie”, zeggen ze. „Nu pas zien wij dat onze belijdenis ons niet kan helpen. Die was slechts uiterlijk. Nu gevoelen wij eerst dat wij geen wortel hebben. Nu worden onze werken openbaar, ook de verborgen raad van ons hart. Nu beginnen wij te zien, welk onderscheid er is tussen de rechtvaardigen en de goddelozen. Ach, nu komt die dag die brandt als een oven. Wij hebben wel een lamp gehad, dat is een uiterlijke belijdenis die vóór de mensen wel prachtig geblonken heeft, maar het heeft ons altijd aan olie ontbroken.

Die olie is de kracht en het werk van het geloof, en nu wij het nodig hebben, ontbreekt het ons daaraan. Daarom, ontferm u onzer en geef ons van uw olie, want onze lampen gaan uit. Zonder dit licht kunnen wij niet komen in de bruilofszaal van het Lam”.

„Maar waarom gaan ze niet in plaats van tot de wijze maagden, naar de Heere zelf?” zult u vragen. Och, zij werden tegengehouden door hun kwade geweten, dat hen overtuigde dat ze Zijn stem zo dikwijls in de wind hadden geslagen en veracht. Omdat zij kinderen van de duisternis waren, durfden zij niet te gaan tot de Vader der lichten, om van Hem de olie te krijgen die zij nodig hadden voor hun lampen. Zij hadden niet de vrijmoedigheid van het geloof om te gaan tot de troon van Zijn genade.

Godefridus Udemans, pred. te Zierikzee

(De laatste Bazuin, 1645)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Geen licht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken