Bekijk het origineel

Loekasjenko zegt bezoek aan Moskou af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Loekasjenko zegt bezoek aan Moskou af

Geschil rond arrestatie journalisten

2 minuten leestijd

MOSKOU (AP) - De Wit-Russische president Alexander Lodsasjenko heeft gisteren een gepland bezoek aan Rusland afgezegd wegens de controverse die is ontstaan over de arrestatie van twee correspondenten van de Russische televisie.

Loekasjenko zou gisteren en vandaag een bezoek brengen aan Kaliningrad, de Russische enclave tussen Polen en Litouwen, maar zijn persdienst liet weten dat dit bezoek uitgesteld is wegens de protesten uit Moskou tegen de arrestatie van de journalisten, waardoor Loekasjenko zich onder druk gezet voelt. „De Russische autoriteiten leggen een verband tussen het bezoek en de kwestie van de journalisten„, heette het in de persverklaring, die door het persbureau Interfax werd bekendgemaakt.

Gespannen relatie

De gouverneur van Kaliningrad zou Loekasjenko gevraagd hebben het bezoek uit te stellen wegens de gespannen relaties die tussen Wit-Rusland en Rusland over de kwestie zijn ontstaan. De coirespondent van de Russische televisiezender ORT, Pavel Sjeremet, en zijn cameraman werden op 26 juli aangehouden nadat ze een reportage hadden opgenomen over de gebrekkige grensbewaking in Wit-Rusland. Ze worden ervan beschuldigd de grens van de voormalige Sowjetrepubliek ge schonden te hebben. Beiden hebben de Wit-Russische nationaliteit.

Ondanks de groeiende kritiek van onder anderen de Russische president Boris Jeltsin weigert de autoritaire Loekasjenko toe te geven. Hij beweert dat de journalisten voor buitenlandse inlichtingdiensten werken. Volgens Loekasjenko is Jeltsin misleid door zijn medewerkers, anders zou hij niet zo kwaad hebben gereageerd.

Protest

Jeltsin eist uitleg over de aanhoudingen. Maar Loekasjenko liet weten deze pas te zullen geven „als Jeltsin mij uitlegt waarom de Russische televisie een oorlog tegen mij begonnen is„. Jeltsin zei gisteren volgens het persbureau ItarTass dat Loekasjenko „te jong„ is èn „niet goed tegen kritiek„ kan. Normaal gesproken is de relatie tus

sen beide presidenten goed. Loekasjenko streeft naar een vereniging van zijn land met Rusland.

Donderdag protesteerden Wit-Russische journalisten voor de ambtswoning van Loekasjenko tegen de detentie van hun collega’s. De politie pakte vijftien demonstranten op, van wie er veertien gisteren door een rechter boetes kregen opgelegd wegens het deelnemen aan een verboden demonstratie.

Ook kregen ze een officiële waarschuwing. Het proces tegen de vijftiende verdachte, Valery Sjtsjoekin, werd uitgesteld omdat hij parlementaire onschendbaarheid geniet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Loekasjenko zegt bezoek aan Moskou af

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken