Bekijk het origineel

„Met elkaar in gesprek blijven”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Met elkaar in gesprek blijven”

Commentator Egyptisch dagblad Al-Ahram pleit voor dialoog met Israël

4 minuten leestijd

CAIRO - De verhouding tussen Israël en zijn Arabische buren worden met de dag slechter. Mohammed Sid Ahmed, een van Egyptes gezaghebbendste politielce commentatoren, is erg pessimistisch over het vredesproces, helemaal na de aanslag van vfoensdag in Jeruzalem.

Mohammed Sid Ahmed schrijft voor Al-Ahram, Egyptes gezaghebbendste dagblad. Hij is een voorstander van dialoog tussen Israëlische en Arabische intellectuelen. Hij wordt daarvoor ook bekritiseerd in Egypte door degenen die niet geloven dat zoiets nog enige zin heeft. Sid Ahmed noemt zichzelf niet godsdienstig, maar ziet de religieuze dimensie als de belangrijkste oorzaak voor de problemen in het Midden-Oosten.

Sid Ahméd: „De in Hebron verspreide tekening van Mohammed als varken dat de koran schrijft, heeft een nieuwe impuls gegeven aan antijoodse en anti-Israëlische gevoelens. Ook plannen van een joodse zakenman om in het hartje van de Arabische wijk van Jeruzalem een joodse wijk te bouwen en plannen van joodse extremisten om de Al-Aksa-moskee en de Rotskoepel af te breken om op die plaats een nieuwe tempel te bouwen en de daarop volgende Palestijnse aanslag in Jeruzalem, zullen het klimaat niet verbeteren. Hoe anders was de sfeer toen Israëli’s en Palestijnen tijdens de regering Rabin moeizaam maar gestaag naar een overeenkomst groeiden”.

Jeruzalem

„De verhouding is gespannen” zegt Mohammed Sid Ahmed. „Er zijn nieuwe stappen gezet om moslims te krenken. De kwetsende afbeelding van de koran en de profeet gebeurde nota bene in Hebron, een uiterst religieuze stad. Zulke ontwikkelingen kunnen juist in een tijd dat het vredesproces stagneert, explosief zijn. Het gevaar is levensgroot aanwezig dat de ontwikkelingen niet meer in de hand kunnen worden gehouden”.

„Een andere ontwikkeling die ik constateer is dat Israël het vredesproces heeft stopgezet en tegelijkertijd nederzettingen bouwt. Het is gevaarlijk dat de regering-Netanjahoe daarbij Jeruzalem niet met rust laat, terwijl in de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen juist was besloten de status-quo van Jeruzalem te laten rusten tot de laatste fase van de onderhandelingen”.

Mohammed Sid Ahmed vindt de regering-Netanjahoe heel consistent in haar houding ten opzichte van de Palestijnen. „Ik moet zeggen dat Ne tanjahoe zich aan zijn verkiezingsbeloften heeft gehouden. Het was geen retoriek zoals sommigen geloofden. Netanjahoe heeft verklaard dat hij niet langer voelt voor de aanpak van moeizame onderhandelingen voor elk onderdeel van een uiteindelijke overeenkomst. Dat is een aanpak die door Kissinger werd geïntroduceerd en waarmee ook veel werd bereikt. Netanjahoe wijst die aanpak af en wil snel naar een definitieve overeenkomst. Dat betekent geen onderhandelingen, maar een situatie van slikken of stikken. Slikken de Arabische partijen het of niet? Als ik de situatie goed interpreteer, maakt dat de situatie, ook door de religieuze dimensie, alleen maar kritieker”.

Amerikaanse houding

Mohammed Sid Ahmed denkt dat door de aanslag in Jeruzalem zelfs de al getekende overeenkomsten met de Palestijnen op de tocht komen te staan. Sid Ahmed verbaast zich daarbij over de houding van de Amerikanen. „Vorige presidenten waren veel actiever in het bevorderen van het vredesproces in het Midden-Oosten. We hebben nog nooit een Amerikaanse regering gezien die zo passief is. Het ziet ernaar uit dat Netanjahoe erin geslaagd is Clinton ervan te overtuigen dat dit de beste politiek is die Washington kan volgen. Er werd gezegd dat het niet tussen hem en Clinton klikte, maar Netanjahoe heeft de Amerikanen er waarschijnlijk van kunnen overtuigen dat veel . concessies van Israël aan de Palestijnen niet nodig waren. Netanjahoe heeft waarschijnlijk Clinton ook verteld dat het helemaal niet nodig is om gebieden terug te geven”.

Sid Ahmed is van mening dat de Amerikaanse houding ook niet erg constructief is. „Het Amerikaanse Congres verplaatste de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Dat is in de Arabische wereld uitgelegd als een ondersteuning voor de Israëlische politiek met betrekking tot Jeruzalem”.

Gesprekken

De commentator van Al-Ahram steunt het overleg in Kopenhagen tussen Arabische en Israëlische intellectuelen. „Ons idee was dat zo lang wij geen contact hebben met bepaalde stromingen in de Israëlische samenleving de regering-Netanjahoe altijd in staat zal zijn de meerderheid van de Israëli’s te overtuigen dat wij geen vrede willen, dat de Arabische landen geen democratieën zijn en dat daarom overeenkomsten geen zin hebben en dat, zodra Israël gebied heeft teruggegeven, de Arabische partijen die overeenkomsten zullen verscheuren. Dat zijn allemaal onjuiste argumenten. De enige manier om daar uit te komen is door met Israëli’ s te praten en hen ervan te over tuigen dat we echt vrede willen”.

Die houding heeft Sid Ahmed in Egypte veel kritiek opgeleverd. Maar Sid Ahmed voelt er desondanks niets voor om zijn contacten met Israëli’s te verbreken. „Ondanks alle kritiek en alle spanningen vind ik dat we die gesprekken voort moeten zetten. De enige weg uit deze spiraal naar beneden is door met elkaar te blijven praten. De partijen moeten zien dat vrede ook voordelen oplevert”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

„Met elkaar in gesprek blijven”

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken