Bekijk het origineel

„De natuur slaat gewoon terug„

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„De natuur slaat gewoon terug„

Overstromingen in Duitsland koren op de molen van milieupolitid

4 minuten leestijd

FRANKFURT A/D ODER - De overstromingen die het oosten van Duitsland in hun greep houden, zijn koren op de molen van milieupolitid. De watervloed is niet aUeen een gevdg van aanhoudend zwaar weer, maar ook van voortschrijdende achteruitgang en vernietiging van bosgebieden, stellen zij. „J)e natuur slaat gewoon terug„, zegt Matthias Freude, voorzitter van het milieubureau Brandenburg.

De Oder, die voor de meeste waterproblemen in Oost-Duitsland zorgt, is nog grotendeels een ongerepte rivier, in tegenstelling tot de Rijn, de Main en de Neckar waarin talloze stuwdammen en kanalen zijn aangelegd. Door de uitstoot van zwaveldioxide zijn echter veel naaldwouden langs de oevers van de Oder aangetast, vooral in het Riesenen Altvatergebergte. Met name de kolencentrales in het grensgebied met Polen en Tsjechië -de zogenaamde Zwarte Driehoek- zijn hiervoor verantwoordelijk.

Zieke bomen worden zonder meer gerooid. Maar volgens milieudeskundigen laat de snelheid van herbebossing sterk te wensen over. Daardoor verliest de bodem veel van zijn natuurlijke vermogen het grondwater vast te houden, zodat de regen sneller de dalen instroomt. „De schade door de overstromingen van de afgelopen weken is nu al groter dan de kosten van modernisering van de centrales in de Zwarte Driehoek„, aldus Freude.

Zware tegenslag

Ook meteorologen zoeken de achterliggende oorzaak van de watervloed in Midden-Europa in de toegenomen uitstoot van schadelijke gassen. Door de daarmee gepaard gaande opwarming van de aarde neemt de jaarlijkse hoeveelheid neerslag toe. „We zijn er zeker van dat het broeikaseffect de waarschijnlijkheid en kracht van natuurram pen vergroot„, zegt weerkundige Gerhard Benz in München.

Milieupoblemen doen zich ook op de korte termijn voor. Door de overstromingen is de kans op het uitbreken van besmettelijke ziektes in de getroffen gebieden reëel aanwezig. In Polen en Tsjechië deelt het leger mineraalwater uit, omdat het te gevaarlijk is om uit de kraan te drinken. Ronddrijvende kadavers van omgekomen dieren vergroten het gevaar van infecties. In Oost-Duitsland zijn hulpverleners de afgelopen week op grote schaal ingeënt tegen hepatitis en tyfus en doen zij hun werk op het water met mondkapjes voor.

Woordvoerder Matthias Leufner van „Technisches Hilfswerk„ keert net terug van een boottocht langs ondergelopen huizen bij Aurith, ten zuiden van Frankfurt. Dagelijks doen deskundigen metingen in het stilstaande water. Volgens hem zijn de concentraties schade lijke bacteriën de laatste dagen aanmerkelijk gestegen . „En het water kan nog dagen, misschien weken blijven staan„, merkt hij op. Volgens Leufner doen zich echter de grootste problemen bij industrieterreinen en benzinepompen voor. „Het water neemt alle vuiligheid en chemische rommel uit de grond mee en verspreidt het over het omliggende land„. Zweedse deskundigen hebben voor een „biologische ramp„ gewaarschuwd. In ondergelopen landbouwgebieden zijn grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen weggespoeld. Deze substantie dreigt nu in de toch al zwaarbelaste Oostzee terecht te komen. Ook de ontsmettingsmiddelen die de bevolking gebruikt om hun huizen te reinigen, vormen een ernstige aanslag op het milieu.

Economisch zorgt de wateroverlast eveneens voor een zware tegenslag. In de „Ziltendorfer Niederung„ ten zuiden van Frankfurt, dreigt de sluiting van zo’n driehonderd bedrijven, meest boerderijen. „Zij missen de financiële middelen om hun geruïneerde bedrijfjes weer op te bouwen. Ongeveer 3500 arbeidsplaatsen staan hierdoor op de tocht. En daarbij komt dan nog de schade die particulieren lijden door hun ondergelopen huizen„, aldus Silke Winnenburg van de afdeling sociale zaken in Bad Freienwalde.

Verbroedering

Naast alle pessimistische geluiden, heeft de watersnood ook een onverwacht positief effect. Velen ervaren de enorme hulpoperatie in de bedreigde Oderregio als een verdere verbroedering tussen Oost en West. Hoewel de beide delen van Duitsland inmiddels al weer zeven jaar bij elkaar zijn, klagen veel „Ossies„ nog steeds over de grote verschillen tussen het rijke westen en het achtergebleven oosten. Volgens hen pompt de regering te weinig geld in de Oost-Duitse economie. Diverse politici -waaronder bondskanselier Kohl- spraken tijdens bezoeken aan het rampgebied herhaaldelijk over „eenheid, toenadering en zij aan zij staan„.

Grethe Hoppner, medewerkster van een groot hotel in Frankfurt, beaamt deze conclusie. „Uit het hele land -niet alleen uit het Oosten- zijn soldaten en vrijwilligers gekomen om hier te helpen. Dat waarderen wij enorm„. Een Duitse soldaat die bij de bedreigde dijk bij Hohenwutzen zwoegt, is kort: „Ze horen gewoon bij ons„. Ook de onmiddellijke financiële steun die kanselier Kohl heeft toegezegd valt in goede aarde. „Het is duidelijk dat ze ons niet slechts als aanhangsel beschouwen„.

Niet iedereen is echter even positief. „Die hulp is allemaal wel heel mooi„, bromt een oudere man in Frankfurt. „Maar straks vertrekken ze allemaal weer naar het Westen en nemen hun mooie machines en helikopters weer mee. Dan moeten we het zelf weer uitzoeken. Natuurlijk is er financiële steun toegezegd. Maar wat beginnen we met dat geld, als we op allerlei gebied nog ver achterlopen. Er moet iets structureels gebeuren„.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

„De natuur slaat gewoon terug„

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken