Bekijk het origineel

Pest in Gelderland lijkt mee te vallen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pest in Gelderland lijkt mee te vallen

Geen ziekte op preventief geruimde bedrijven

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Bij geen van de 49 preventief geruimde varkensbedrijven in en rond de Gelderse buurtschap Toldijli komt varkenspest voor. Dit heeft het ministerie van landbouw gisteren bekendgemaakt na onderzoek bij de ondernemingen. Volgens een woordvoerder is het „een gunstig teken, maar nog geen signaal dat de Gelderse regio pestvrij is”.

In de buurtschap werd half juli tweemaal varkenspest vastgesteld. Tot nu toe werd de besmettelijke ziekte in de provincie Gelderland verder niet geconstateerd. Uit voorzorg zijn varkensbedrijven in de regio Toldijk geruimd. Er lopen echter nog tot medio augustus „screenings” in het gebied om elke eventuele nieuwe uitbraak tijdig te onderkennen. Over de herkomst van de varkenspest in Toldijk is nog geen helderheid. Het onderzoek hiernaar is nog gaande.

Rechtbank

Het totale aantal gevallen van varkenspest neemt nog steeds toe. Gistermiddag tekende Landbouw het 363e geval op. Het ging om een gemengd boerenbedrijf in het Brabantse Boekei met 1170 varkens. In de afgelopen week zijn er in totaal, tot en met gistermiddag, elf nieuwe gevallen van varkenspest gemeld.

De rechtbank in Zutphen heeft intussen twee dagen uitgetrokken om enkele tientallen varkenshouderijen en aanverwante bedrijven te kunnen berechten voor overtreding van het vervoersverbod rond Toldijk. De verdachten zullen zich op 13 of 20 oktober voor de economische politierechter moeten verantwoorden.

Volgens persofficier A. Lunenborg is nog niet duidelijk hoeveel van de circa veertig ondernemers daadwerkelijk voorkomen, omdat Justitie sommigen van hen een transactie zal voorleggen. Zij kunnen volgens Lunenborg verdere vervolging ontlopen als zij de, veelal vrij hoge, boete direct betalen. Volgens Lunenborg hangt zo’n transactie af van de ernst van de overtreding. Alle opgespoorde overtreders krijgen binnenkort een proces-verbaal binnen, al dan niet vergezeld van een voorstel tot transactie.

De speciale servicelijn van de Arbeidsvoorziening Noordoost-Brabant kreeg de afgelopen dagen bijna tachtig telefoontjes met vragen over de werkgelegenheidsgevolgen van de varkens pestcrisis. Het informatienummer verwijst boeren en andere belanghebbenden naar alle mogelijke vormen van hulp en ondersteuning. De lijnen zijn afgelopen dinsdag geopend. De service wordt mede ondersteund door onder meer de boerenbond NCB, de Kamer van Koophandel, de provincie, de gemeenten en de arbeidsbureaus.

Ander werk

Volgens H. van Lith van de Arbeidsvoorziening zijn er vooral vragen binnengekomen van zelfstandige varkenshouders, die overwegen een andere onderneming te starten. De lijn kreeg ook vragen van mensen uit de varkenshouderij die op zoek zijn naar ander werk. Een werkgever uit de regio meldde zich met de vraag naar personeel dat juist uit de geplaagde Brabantse varkenshouderij afkomstig is.

De hoeveelheid telefoontjes valt Van Lith niet tegen. „Het is komkommertijd en veel mensen zijn met vakantie. We hadden rekening gehouden met een rustige start, maar dat viel mee. We verwachten in september dat veel meer mensen het nummer zullen draaien”.

Zie ook Accent pag. 5: “Varkenspest, een halQaar later”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Pest in Gelderland lijkt mee te vallen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken