Bekijk het origineel

Cambodjanen vluchten massaal naar Thailand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Cambodjanen vluchten massaal naar Thailand

Asean-ministers brengen Hun Sen bezoek

2 minuten leestijd

PHNOM-PENH (AP) - Duizenden Cambodjanen zijn gisteren de grens met Thailand overgestdcen wegens ralietaanvallen van de troepen van Him Sen op aanhmigers van de voiige maand afgezette premier prins Norodom Ranariddh. Afgevaardigden van de Assodatie van Zuidoost-Aziatische Landen (Asean) zeiden dat ze Htm Sen vandaag een „algemeen idee„ zouden presenteren over het oplossen van de Cambodjaanse crisis. De regering van Hun Sen waarschuwde echter opnieuw dat de bemiddelaars zich niet moeten mengen in interne Cambodjaanse aangelegenheden.

De troepen van Hun Sen bestookten twee bases van Ranariddh-aanhangers bij de grensplaats Poipet met raketten, waardoor zo’n 7000 mensen naar Thailand vluchtten, zo zeiden de Thaise autoriteiten. De helft keerde nadat de gevechten waren afgenomen weer terug. Poipet zelf was woensdag in handen van de beter uitgeruste troepen van Hun Sen gevallen.

Langs de grens met Thailand verblijven duizenden burgervluchtelingen. Thailand laat alleen vluchtelingen toe die direct in de vuurlinie liggen. Bij de aanval van gisteren kwamen op 300 meter afstand van een vluchtehngenkamp aan de Thaise zijde van de grens raketten neer. Er werden geen gewonden gemeld.

Bezoek

De gevechten hadden plaats aan de vooravond van het bezoek van de ministers van buitenlandse zaken van Indonesië, de Filipijnen en Thailand, die als afgevaardigden van de Asean voorstellen aan Hun Sen willen doen om het land te stabiUseren. De Asean besloot het Cambodjaanse hdmaatschap van het handelsblok, dat op 23 juli had moeten ingaan, voor onbepaalde tijd op te schorten. Met het besluit brak het handelsblok met zijn aloude beleid zich niet te mengen in het interne zaken van üd- of buurstaten.

Ranariddh en zijn vader koning Norodom Sihanouk hebben al ingestemd met het Asean-plan. „We zullen zien hoe Hun Sen reageert„, zei de Indonesische minister van buitenlandse zaken Ali Alatas. Hij zei dat verder overleg met Ranariddh en Sihanouk mogelijk is als Hun Sens reactie hoopgevend is.

De Filipijnse minister van buitenlandse zaken, Domingo Siazon, zei dat een scenario voorziet in de terugkeer van Ranariddh, die bij de coup naar het buitenland vluchtte, en nieuwe verkiezingen in 1998. Hun Sen heeft gedreigd Ranariddh wegens verraad te arresteren als deze terugkeert.

Zie ook Accent pag. 1: „Cambodja - een open psychiatrische inrichting met een patiënt aan het hoofd„.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Cambodjanen vluchten massaal naar Thailand

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 2 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken