Bekijk het origineel

Met Bijbels en boeken de straat op

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Met Bijbels en boeken de straat op

„God opende deur van nationale bibliotheek in provincie Punjab”

5 minuten leestijd

RAWALPINDI - Voor de drempel van de open buitendeur staat schoeisel in soorten. Maar de bezitters ervan betraden geen islamitisch gebedshuis. Het havenloze gebouwtje behoort aan een groep bijbelverspreiders in Rawalpindi. Zesduizend exemplaren van Gods Woord wisten zij vorig jaar op straat aan de man te brengen. Meest aan moslims.

„Wij leerden ermee te leven”, antwoordt Ifrahim A. Mathew op de vraag of ‘zijn’ evangelisatiebeweging geen problemen ontmoet. „Soms vallen fanatieke mensen ons lastig. Wij raakten eraan gewend”. Het sedert 1947 van India onafhankelijke Pakistan vormt een islamitische staat. Toch steekt de Pakistaanse pastor het Evangelie niet onder stoelen of banken. Op zijn visitekaartje staat: „We preach Christ crusified, risen and coming again”. Artikel 20 van de grondwet geeft hem hiertoe ook permissie, „ledere burger heeft het recht zijn geloof te belijden, uit te oefenen en te verkondigen”.

De officiële taal is Urdu. Een Bijbel in die overzetting kost vier gulden. De vertaling, waarvoor de Engelse zendeling William Carey de basis legde, moet zo’n honderd jaar oud zijn. De King James Version vormde het uitgangspunt, maar in de loop der jaren brachten uitgevers een aantal wijzigingen aan. Dit jaar denkt de Potohar Evangelistic Outreach fellowship 8000 Bijbels aan de man te brengen.

Groei

Met een sprekend gelaat -„dat had u niet gedacht”- laat ds. Mathew originele bedankbrieven zien. „In juli vorig jaar opende God een nieuwe deur. Die van de nationale bibliotheek in de provincie Punjab. In 1500 boekzalen mochten wij Bijbels plaatsen. Dat was een grote opdracht. De aankoop vergde niet alleen een hoog bedrag aan geld. De verzending bleek eveneens kostbaar, maar wij aanvaardden deze roeping in het geloof en begonnen het werk met gebed. De Heere stuurde ons een vrijwilliger uit Faisalabad. Deze toegewijde jongeman bleek een ware helper. Onze oproep om te bidden vond weerklank. Het benodigde geld kwam beschikbaar. Vanaf september vorig jaar konden wij aan de afwerking beginnen”.

De respons bleek overweldigend. „Honderden bedankbrieven kregen wij. Zelfs uit regeringskringen. En wij ontvangen nog steeds schriftelijke verzoeken van allerlei soort mensen met de vraag naar christelijke litteratuur”. Hoewel eea bibliotheek ergens in Pakistan ooit ook vroeg: „Stuur ons alstublieft de Bijbel in het Engels, omdat mensen ernaar komen vragen als naslagwerk om hun Engels te verbeteren”.

Acht mensen zijn dag in dag uit bezig met het distribueren van Gods Woord op straat. Zij weten zich in een oude traditie. Terwijl de mannen zich in het begin van de middag verzamelen om samen te bidden, komt ter sprake dat de apostel Thomas als eerste de bijbelse boodschap bracht in dit gebied. De ongeschoeide Pakistanen uit het vlak naast Islamabad gelegen Rawalpindi weten het zeker: Thomas stichtte de eerste christelijke gemeenschap in de nabije stad Taxila. Dat gebeurde rond het jaar 50. Voor anderen is het omstreden. Zij zeggen: „Bewezen is het niet”.

Ds. Mathew en zijn mannen zijn vurig van geest. „In honderden kleine steden en dorpen binnen dit gebied is het ‘gevecht’ gaande om basisbehoeften: gezondheid, onderwijs, communicatie. Dat is een strijd waarin mensen bovendien verstoken zijn van het levende Woord van God. De meesten van hen zagen nooit in hun leven een Nieuw Testament”.

Gereformeerd

De voorganger, die op de Filipijnen theologische vorming ontving, is zelf gereformeerd. Het gezelschap dat zich aan de Murreeroad in Rawalpindi binnen de muren van het vervallen huis verzamelde, behoort tot diverse denominaties. Wie echter met hen spreekt over het eeuwige leven door het offer van Christus voor diep gevallen zondaren, ondervindt weerklank. Dat is lang niet overal het geval in dit land. Ds. Mathew knikt instemmend als hij hoort over verschil tussen ‘papieren leden’ van de kerk en wedergeboren christenen.

Vlak naast dit onderkomen staat het veel fraaier pand van het Christelijk Studiecentrum. Daar is dialoog met de islam dominant. De directeur ziet geen kans het telefoonnummer van zijn ‘buren’ op te diepen. Op een onderzoeken de vraag hieromtrent antwoordt ds. Mathew met een allervriendelijkste glimlach dat de mensen van het studiecentrum op een hoger niveau leven. Toch nog iets van het oude kastenstelsel?

Een grote tas

Foto’s tonen de stijl van werken: met een grote tas vol Bijbels en boeken de straat op; en dan een aanbod dat niet zelden een welwillende overweging waard blijkt. Midden in een wereld zonder hoop en rijk voorzien van geweld. De dagbladen melden iedere ochtend nieuwe "schietpartijen en moorden.

Dat maakt de grondregel van" ds. Mathew en zijn helpers acceptabel: wij willen ons volk bereiken via eigen mensen. Als buitenlanders van westej-se en dus koloniale komaf hier gaan evangeliseren, zou dat de tegenstellingen slechts doen toenemen. Bovendien zouden westerse zendelingen waarschijnlijk geen visum krijgen.

Zesduizend exemplaren van Gods Woord verspreiden, dat gaat bij kleine aantallen. „Gedurende een driedaagse campagne in Hassanabda} tijdens het Sikh Festival in april vorig jaar verkochten wij 67 Bijbels en 34 Nieuwe Testamenten aan onze moslimbroeders tegen gesubsidieerde prijzen. Daarnaast deelden wij een groot aantal traktaten uit aan moslims, hindoes en sikhs. In de Dar-ul-hayat-bookstore te Murree gingen zomer 1996 53 Bijbels en 65 Nieuwe Testamenten van de hand. Vierhonderd mensen bezochten de winkel. Tijdens onafhankelijkheidsdag op 14 augustus van het afgelopen jaar deelden wij 35.000 flyers uit, speciaal door het Pakistaans Bijbelgenootschap voor deze gelegenheid ontworpen”.

Dit is de eerste aflevering van een zesdelige serie over christenen in Pakistan. Woensdag deel 2: “Een islamverlater vloekt de profeet”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Met Bijbels en boeken de straat op

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken