Bekijk het origineel

Turkse winkels in brand gestoken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Turkse winkels in brand gestoken

Politie vermoedt racistische motieven

2 minuten leestijd

BREDA (ANP) - In ‘twee Turkse Minkels aan de Baliendijk in Breda is in de nacht van zaterdag op zondag kort na elkaar brand gesticht In beide gevallen werd een ruit vernield, waama( een brandbare vloeistof in de panden is gesprenkeld. Er is waarschijnlijk geen gebruik gemaakt van molotovcocktails, want de technische recherche heeft daarvan geen sporen gevonden, aldus een politiewoordvoerder zondagochtend.

De Bredase politie kan nog niet zeggen of het om een racistische of politieke aanslag gaat, of dat zakelijke motieven een rol spelen. De beide winkels, een cadeauwinkel en een supermarkt, liepen flinke roet- en waterschade op. Ze zijn van verschillende eigenaren.

De brand in de cadeauwinkel werd tegen kwart over vier zaterdagnacht ontdekt door omwonenden die werden gewekt door het inbraakalarm. Er was een enorme rookontwikkeling. Even later bleek dat er ook brand was uitgebroken in een Turkse supermarkt, die zestig meter verderop aan de Baliendijk lag. De brandweer had beide branden binnen een halfuur onder controle.

De politie heeft de eigenaars van de winkels gistermorgen gehoord. Tegen Omroep Brabant zei de eigenaar van de cadeauwinkel te denken aan een racistische aanslag. Het geeft volgens hem te denken dat in een straat met Nederlandse winkels waaronder slechts twee Turkse, alleen de Turkse in brand worden gestoken. „Dus zal het wel iemand zijn die een hekel heeft aan buitenlanders”.

Vreemde telefoontjes

De twee Turkse ondernemers blijken kortgeleden vreemde telefoontjes te hebben ontvangen, zegt hij. Tijdens die gesprekken maakten onbekenden bekend „tegen asielzoekers te zijn en geld en mensen nodig te hebben. Ik heb ze geantwoord dat ik hun geen mensen kan sturen, en wat geld betreft: Ik sta hier al bijna tien uur per dag, niet voor jou natuurlijk”.

R. van Kuik van de politie Middenen West-Brabant wil zich voorlopig niet uitlaten over de achtergrond van de aanslag, al lijkt het volgens hem verdacht veel op een racistische. Maar „ik vind het heel voorbarig om dat nu al te zeggen, we moeten het nog uitzoeken, maar ik moet toegeven dat er geen Nederlandse winkels zijn getroffen en je zou dus dat vermoeden hebben”, zo drukt hij zich voorzichtig uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Turkse winkels in brand gestoken

Bekijk de hele uitgave van maandag 4 augustus 1997

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken